Naslovnica POLITIKA Predlaže se obilježavanje službenih vozila

Predlaže se obilježavanje službenih vozila

Podijeli objavu

Na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrat će se i Prijedlog Zakona o korištenju i nabavi službenih automobila u tijelima uprave FBiH.

Predlagač ovog zakona je zastupnik iz stranke Zeleni Adis Arapović. Zakonom je predloženo kako pravo na korištenje imaju entitetski predsjednik i dopredsjednici, enitetski premijer i ministri, rukovoditelji uprava i upravnih tijela, rukovodeći i ostali službenici kojima je automobil potreban, ali na osnovu pismenog odobrenja rukovoditelja.

Traži se i uspostavljanje jedinstvenog registra ovih vozila, a koji će sadržavati, kako je navedeno, sve relevantne podatke. Obvezuje se i na obilježavanje automobila, osim onih koji se koriste za prijevoz štićenih osoba.

“Obilježja neće biti manja od 20 centimetara u promjeru. Obilježje mora sadržavati sljedeće elemente: natpis Bosna i Hercegovina s grbom Bosne i Hercegovine, natpis FBiH, puni naziv tijela koji koristi službeni automobil i jedinstveni broj vozila. Ostala dodatna obilježavanja su zabranjena”, istaknuto je u prijedlogu zakona.

Tretira se i postupanje ovlaštenih osoba prema automobilima:

• Prilikom uporabe automobila posjedovati propisani putni nalog;
• Poštivati propise kojima se uređuju osnove sigurnosti;
• Voditi urednu evidenciju o kretanju automobila, pređenim kilometrima i utrošku goriva, kao i evidenciju o korisnicima usluga;
• Osigurati putnike koji se prevoze;
• Brinuti o tehničkoj ispravnosti prilikom uporabe;
• Sačiniti izvješće o pređenoj kilometraži, prosjeku potrošnje goriva i korisnicima usluga”.

Sugerira se kupovina novog vozila nakon isteka jamstvenog razdobljaili prijeđenih 250.000 kilometara.

Arapović je u obrazloženju prijedloga zakona podsjetio i na, kako je naglasio, brojne primjere zlouporabe službenih vozila. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je zakazana za 31. svibanj – piše Klix.ba

Podijeli objavu