Naslovnica GOSPODARSTVO Radišić zatražio produženje roka za Privremena rješenja o odobrenju za rad kategoriziranih...

  Radišić zatražio produženje roka za Privremena rješenja o odobrenju za rad kategoriziranih ugostiteljskih objekata

  Podijeli objavu

  Načelnik općine Čitluk Marin Radišić 6. travnja ove godine od Ministarstva trgovine, turizma i okoliša HNŽ-a zatražio je produženje Privremenih rješenja o odobrenju za rad kategoriziranih ugostiteljskih objekata.

  Naime, Općina Čitluk je u dogovoru s mjesnim zajednicama Međugorje i Bijakovići izvršila anketiranje vlasnika ugostiteljskih objekata da daju Izjave o statusu građevine, kao i o statusu rješenja za rad.  Spomenutoj anketi se odazvalo blizu 60 vlasnika ovakvih objekata. Iz ankete je vidljivo kako dosta njih ima neriješene imovinsko-pravne odnose, dok isto tako veći broj ukazuje da su im potrebna velika novčana sredstava za legalizaciju, te se pozivaju na vrlo lošu situaciju na području turizma u ovim mjestima.

  Budući da je člankom 37. stavak 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (“Službene novine HNŽ/K”, broj: 12/17) predviđeno da se Privremena rješenja o odobrenju za rad kategoriziranih ugostiteljskih mogu produžiti aktom Vlade HNŽ, Radišić je pozivajući se na ranije pozitivne odluke resornog ministra Ajdina Teletovića, kao i Vlade HNŽ-a na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom, zamolio da se rok važenja Privremenih rješenja o odobrenju za rad kategoriziranih ugostiteljskih objekata produži za još jedno dogledno vrijeme.

  Naime, u svom dopisu Radišić ukazuje na i dalje nepovoljnu situaciju izazvana pojavom pandemije COVID-19, kao i ratnim sukobima na području Europe na teritoriju Ukrajine, te svjesni činjenice da i dalje većina objekata na koji se odnosi naprijed navedeni zakon u našoj općini, ne rade u punim kapacitetima iz toga razloga te iz tog razloga ponovno predlaže produženje važenja spomenutih rješenja.

  Prijedlog odluke ide pred Vladu HNŽ

  Nekoliko dana kasnije 13. travnja 2022. godine stigao je prema svemu sudeći pozitivan odgovor resornog ministra Teletovića.

  U svom dopisu ministar Ajdin Teletović navodi kako ima dobre vijesti za broćanske ugostitelje kojima su 15. travnja istekla privremena rješenja.

  Naime u odgovoru kojega je poslao načelniku općine Čitluk Marinu Radišiću navodi kako je ova problematika prisutna na cijelom području Hercegovačko-neretvanske županije, a da su Međugorje i Bijakovići među onima koji trpe najveće gubitke zbog gore navedenih razloga (pandemija i rat u Ukrajini).

  Prema njegovim rječima, unatoč prošlogodišnjoj izdašnoj podršci  broćanskim ugostiteljima koja je bila skoro milijun KM, a koja je za cilj imala očuvanje ovog sektora, sve ukazuje kako je pred svima nama još jedna vrlo teška i neizvjesna turistička sezona u kojoj je borba za svakog gosta, ali i za očuvanje radnih mjesta.

  Sukladno navedenom, ministar je odlučio dostaviti Vladi HNŽ-a na razmatranje i usvajanje Prijedlog odluke o novom produženju roka važenja privremenih rješenja zdanih na temelju Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

  Prema neslužbenim informacijama, ova točka naći će se na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade HNŽ-a.

  Brotnjo.info

  Podijeli objavu