Naslovnica DRUŠTVO Nove potrebe generacije mladih

Nove potrebe generacije mladih

Podijeli objavu

Često u svakodnevnici možemo čuti: Ah, ta današnja generacija mladih. Stalno su na mobitelima, društvenim mrežama, hodaju ulicom s mobitelom ispred sebe snimajući glasovne poruke, rastrojeni su, izgubljeni. Nisu kao prije, prije je sve bilo bolje.

Međutim, pokušajmo sada zamisliti obrnutu situaciju i zapitati se jesu li današnji mladi razočarani starijim generacijama? Nerazumijevanje mladih, teška ekonomska situacija, konstantne krize – sve utječe na mlade što ih na neki način primora da se grupiraju u posebno društvo i da žive svoj svijet koji je odraslima često neshvatljiv.

Koliko smo svjesni činjenice da živimo s mladom generacijom koja je iskrena, poštena, dinamična, neuhvatljiva, realna. To je generacija koja ima svoje ideale, stalno su u potrazi za novim vrijednostima i drugačijim modelima ponašanja.

Kako pomoći današnjim mladima da sačuvaju svoju autentičnost i osobnost? Zavirimo u svijet naše digitalne generacije (Z) generacije.  Ne zaboravimo da oni ne poznaju svijet koji je postojao prije. Potrebno je da budemo s njima, upoznamo ih u svim njihovim dimenzijama. Pratiti današnje mlade znači izaći iz unaprijed stvorenih shema, susrećući ih tamo gdje se nalaze, prilagođavajući se njihovom vremenu i ritmu. Moramo ih razumjeti i biti uz njih dok se trude dati smisao stvarnosti u kojoj žive. Pomozimo im da sačuvaju autentičnost i osobnost. Pred njima su često brojni izazovi koji utječu na njihov identitet i mogu ga preusmjeriti krivim putem.Obvezni smo ići u korak s mladima koji su u procesu izgradnje svog identiteta.

Mnogi mladi osjećaju da nisu prihvaćeni u društvu i da se na njih gleda u negativnom svjetlu. Stoga, pokušajmo shvatiti današnji razvoj mladih i potaknimo formiranje njihove osobnosti i talenata. Budimo im primjer i podrška.Osvijestimo im sve njihove dobre strane. Samo na taj način će bit izgrađeni kao autentične osobe.

Iako se sve mijenja, ono što ostaje ključno i vječno jeste odgoj u kojem je razgovor ključan.

Formiranje osobnosti, odgajanje za vrijednosti i duhovnost nikada ne izlaze iz mode. Odgajajmo mlade da svojim punim kapacitetima izgrađuju sebe i svijet oko sebe. Neka budu autentične osobe svjesne svog identiteta, talenata i vrijednosti. Pružimo im podršku koja potiče njihov istinski unutarnji stav i razvoj.

Stoga, sljedeći put prije nego li reknemo:  Ah ti mladi, stalno na internetu – razmislimo koliko je to njihova krivica a koliko krivica vremena u kojem se odgajaju? Oni trebaju naše veliko razumijevanje i toleranciju jer rijetko kada su mladi krivi.  Kriv je pogrešan odgoj i okolnosti u kojima odrastaju.

Samo orijentacija na ono što je u čovjeku dobro, na pozitivne strane ličnosti može dati visoke rezultate.

Potrudimo se našim mladima stvoriti podržavajuću okolinu. Ne propustite priliku podijeliti s njima što vam se sviđa kod njih, po čemu su posebni te što ste vi naučili od njih. Budimo tu za njih, za razgovor, zagrljaj. Zainteresirajmo se za njih – pa makar to značilo da trebamo pratiti trendove društvenih mreža.

Doris Vlašić, pedagoginja,
edukantica dječje i adolescentne integrativne psihoterapije

 

 

 

 

 

Podijeli objavu