Naslovnica KULTURA Matica hrvatska objavila digitalno izdanje ‘Hrvatskoga tjednika’

Matica hrvatska objavila digitalno izdanje ‘Hrvatskoga tjednika’

Podijeli objavu

Hrvatski tjednik kontinuirano izlazi gotovo devet mjeseci, redovito u dvobojnom, crveno-crnom tisku na 24 stranice tabloidnoga formata. Na zagrebačkim ulicama, kod kolportera, Hrvatski tjednik se mogao kupovati četvrtkom, a na kioske i u knjižare dolazio je petkom.

U povodu pedesete godišnjice »crnog dana za hrvatske rodoljube« i »izravna udara na Maticu hrvatsku«, kada su tijekom noći od 11. siječnja 1972. uhićeni kao vođe kontrarevolucije Matičini dužnosnici i članovi ‒ Šime Đodan, Jozo Ivičević, Ante Bačić, Vlado Gotovac, Ante Glibota, Hrvoje Šošić, Franjo Tuđman, Bruno Bušić, Vlatko Pavletić, Marko Veselica i Zvonimir Komarica, Matica hrvatska objavljuje digitalno izdanje Hrvatskoga tjednika, Matičinih novina za kulturna i društvena pitanja u kojima su uhićenici surađivali kao urednici i autori, a što im je tijekom sudskih procesa uzimano u obzir kao društveno osobito opasan čin jer je Hrvatski tjednik (HT) ocijenjen kao list »opozicionog političkog karaktera, antisamoupravne i antikomunističke ideologije«, kao »najglasnije i najdrskije glasilo« hrvatskoga nacionalizma, šovinizma i separatizma i kao glasilo uz čiju su pomoć optuženi pokušali pokrenuti «kontrarevoluciju« i »građanski rat«.

Hrvatski tjednik izlazi na vrhuncu Hrvatskoga proljeća, u trenutku kada jedan od Matičinih dužnosnika izjavljuje vjerojatno najkraću i najupečatljiviju sintezu tadašnjega političkog i općeg stanja u Hrvatskoj: Matica je sa svojim zahtjevima tri koplja ispred hrvatskoga partijskog vodstva, a hrvatski je narod šest kopalja ispred Matice.

Digitalno izdanje Hrvatskog tjednika možete preuzeti na OVOM LINKU

Matica.hr

Podijeli objavu