Naslovnica GOSPODARSTVO Vlada FBiH preporučila Elektroprivredi HZHB kupnju dionica poduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici

  Vlada FBiH preporučila Elektroprivredi HZHB kupnju dionica poduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici

  Podijeli objavu

  U povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje dionice poduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvijema federalnim elektroprivredama da i one sudjeluju u postupku dokapitalizacije HET-a.

  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su kako JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo i “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, mogu sudjelivati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

  “Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sustavom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo inzistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

  Jučer je portal Capital objavio da se hidroelektrana na Trebišnjici (HET) dokapitalizira emisijom dionica u vrijednosti od čak 435 milijuna KM, što iznosi 50 milijuna KM više od trenutne ukupne vrijednosti kapitala društva.

  Financijski stručnjaci su istaknuli kako ovakav potez predstavlja privatizaciju HET-a, objašnjavajući kako će se na ovaj način promijeniti vlasnička struktura.

  Dodali su kako je u potpunosti srušen koncept upravljanja javnim poduzećem, kao i da se do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda tko ima izmirene obaveze – dok sada to nije potrebno i samim time bilo koji porezni dužnik može kupiti dionice.

  Pored Odluke o emisiji dionica javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine dioničara HET-a za 21. siječanj, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije dionica.

  HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 milijuna KM, dok je na polugodištu imao neraspoređenu dobit od 35,2 milijuna KM. Ukupan kapital je tada iznosio 907,9 milijuna KM.

  Klix.ba

  Podijeli objavu