Naslovnica GOSPODARSTVO Hrvatska pošta Mostar: Povećali smo plaće za više od 200 radnika, pokrenuli...

  Hrvatska pošta Mostar: Povećali smo plaće za više od 200 radnika, pokrenuli strateški investicijski projekt i reorganizirali poslovanje u 2021. godini 

  Podijeli objavu

  U cilju objektivnog informiranja javnosti, a temeljem objave NSDHP, jednog od dva sindikata koji su organizirani unutar Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, smatramo potrebnim ukazati na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom.

  Informacije radi, Granski kolektivni ugovor donesen je nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima na razini poštanske djelatnosti, a na kojima su sudjelovale Uprave Društva HP Mostar i JP BH pošte, predstavnici Vlade FBiH, kao i predstavnici svih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata na razini grane. Iz navedenog je razvidno da su predstavnici NSDHP imali priliku aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja Granskog kolektivnog ugovora, tako da ne želimo komentirati njihovo nezadovoljstvo istim.

  Posebno naglašavamo da su novim Granskim kolektivnim ugovorom zadržana sva postojeća prava radnika, a da su temeljem zahtjeva sindikata posebno poboljšani uvjeti za socijalno osjetljive kategorije radnika, poput roditelja djece sa smetnjama u razvoju, kao i razvojačenih branitelja u segmentu prava na dodatne dana godišnjeg odmora. Isto tako, radnicima koji obolijevaju od teških bolesti omogućena je isplata jednokratnih pomoći dva puta u toku radnog odnosa, dok je starim Granskim kolektivnim ugovorom isto bilo limitirano na jednu isplatu.

  Prilikom donošenja novog Pravilnika o radu predstavnici NSDHP su sudjelovali u procesu konzultiranja, sukladno zakonskim propisima, pri čemu ističemo da zakonski propisi ne zahtijevaju suglasnost sindikata na konačan tekst Pravilnika o radu.

  Što se tiče navoda o netransparentnom trošenju sredstava za angažiranje vanjskih konzultanata, vezano za izradu Pravilnika o radu, naglašavamo kako se htjelo, pored sudjelovanja internih resursa, angažirati i eksterne stručnjake u cilju izrade što kvalitetnijeg dokumenta, kojim će se definirati nova organizacijska struktura i način na koji će Društvo poslovati u budućnosti. Troškovi angažmana vanjskih konzultanata iznosili su 5.000 KM.

  Imajući u vidu socijalno-ekonomsku situaciju u državi i porast troškova života, a uzimajući u obzir financijske mogućnosti Društva, novim Pravilnikom o radu dodatno su poboljšana materijalna prava radnika u segmentu naknada za noćni rad, prekovremeni rad i rad u dane tjednog odmora. Unatoč vrlo teškoj gospodarskoj situaciji uzrokovanoj pandemijom korona virusa, jedan smo od rijetkih poslodavaca koji je omogućio povećanje osnovne plaće za više od 200 radnika, primarno raspoređenih na radnim mjestima poštar i vozač (5 %),te poštar za brzu dostavu (10 %).

  Nejasno je zbog čega se problematizira investicija u GPLS kada nam je ista nužna za daljnji rast i razvoj Društva i uopće opstanak na tržištu. Imajući u vidi stalni pad obujma pismovnih pošiljaka, a u isto vrijeme ogroman tržišni potencijal u segmentu logističkih usluga i prijenosa paketa (brza pošta), procjena Uprave Društva je da izgradnja infrastrukturnog objekta (GPLS) stvara pretpostavke za kreiranje novih usluga koje planiramo nuditi na tržištu logističkih usluga.

  Vezano za navode o „netransparentnom trošenju sredstava“ nejasno je kako je uopće moguće potrošiti nešto netransparentno kada projekt izgradnje GPLS-a još nije ni započeo (tek su potpisani ugovori o gradnji i nadzoru), a postupak javne nabave kreditnih sredstava je još uvijek u tijeku.

  Korištenje službenih vozila propisano je Pravilnikom o korištenju službenih vozila Društva, koji je javno dostupan svim radnicima, te je nejasno zbog čega se traže dodatne informacije putem medija. Radi objektivnog informiranja javnosti, naglašavamo da samo članovi Uprave Društva imaju na stalnom raspolaganju službene automobile na 24 h.

  U cilju transparentnog informiranja javnosti želimo istaći da Društvo financira rukovodstvo dvije sindikalne organizacije, tj. radnike koji su profesionalizirali svoj rad u sindikatima, iako zakonski propisi definiraju mirovanje radno-pravnog statusa za vrijeme obavljanja profesionalne dužnosti u sindikatu. Iz istog je razvidno da i sindikalno rukovodstvo može dati svoj doprinos u smislu smanjivanja troškova Društva, na način da se financiraju od sindikalne članarine, što je i uobičajen način financiranja takvih organizacija.

  Sve paušalne i negativne navode rukovodstva NSDHP smatramo štetnim za ugled Društva. Uvjereni smo kako je otvorena komunikacija i dijalog put rješavanja svih problema, kao i da se ti procesi trebaju odvijati interno, a ne putem medija – stoji u priopćenju Ureda marketinga i korporativnih komunikacija Hrvatske pošte Mostar.

  Što stoji u priopćenju za javnost
  Nezavisnog sindikata Djelatnika Hrvatske pošte Mostar

  Nova je godina, ali muke po radnike Hrvatske pošte Mostar ostaju iste. Poslije stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za područje poštanskog prometa u FBiH (28.04.2021), oba poštanska operatera u FBiH imala su rok od 90 dana uskladiti nove Pravilnike o Radu sa Kolektivnim Ugovorom.

  Nakon provedenih konsultacija sa Sindikatima i bez naše suglasnosti, novi Pravilnik o Radu u HP Mostar stupio je na snagu tek 02.11.2021 godine!!! Jako malo toga što je predlagao naš Sindikat je uvršteno u novi Pravilnik. Izmjene su, što se naših prijedloga tiče, uglavnom kozmetičke. Izuzev koliko toliko osjetnijeg povećanja plaće poštarima za Brzu dostavu HP Mostar (oko 70 KM za tridesetak ljudi), povećanje plaće poštarima i vozačima (oko 35 KM) i povećanje naknade za noćni rad (oko 20 KM) radnicima koji rade noću(sortirnice) je mizerno. Kada se uzme u obzir rast cijena i troškova života u zadnjih nekoliko godina, a naročito u zadnjih nekoliko mjeseci sva ova povećanja su nedostatna, jer su naše plaće iste više od 10 godina. Posebna priča su naše kolegice i kolege sa srednjom stručnom spremom (šalterski radnici, administrativni suradnici) i čistačice koji, kao i većina radnika sa višom i visokom stručnom spremom nisu dobili ama baš nikakvo povećanje.

  Samo u protekloj godini Uprava Društva i ured ljudskih resursa nisu odgovorili na 16 dopisa koje smo im kao Sindikat uputili po pitanju raznih tema koje se tiču konkretnih problema u poduzeću, kao i njihovog rješavanja. Iz ovoga je sasvim jasno kakav je odnos Uprave prema tim problemima, a još više prema radnicima HP Mostar. Jedan od najboljih primjera za to je i naše traženje podataka vezanih za izgradnju višemilijunske zgrade GPLS-a na Bišću Polju. Smatramo da su pitanja o izvoru financiranja gradnje, utjecaj gradnje na materijalni položaj radnika i na samo poduzeće, opravdanost ponovne kupovine zemljišta, status postojeće zgrade HP Mostar, te uvjeti kreditiranja i instrument osiguranja kredita za radnike HP Mostar i budućnost ovog poduzeća prevažna da bi se jednostavno ignorirala. Prvo su nam odbili dati bilo kakve podatke, a tek kada smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupu informacijama dobili smo ”nekakve podatke”, s tim da je sve bitno u dokumentu bilo zacrnjeno. Zbog toga je ovaj predmet sada na Županijskom sudu u Mostaru.

  Drugi dobar primjer je izostanak bilo kakvog odgovora Uprave Društva na naš upit o troškovima izrade novog Pravilnika o Radu HP Mostar, koji je Uprava povjerila vanjskoj konsultantskoj firmi. Pored pravne službe, Ureda Ljudskih Resursa i ostalih stručnih službi u HP Mostar koje su do sada izrađivale sve Pravilnike o Radu, Uprava se odlučila dodatno angažirati i platiti vanjsku firmu. Ovo su samo dva primjera netransparentnog trošenja ne baš malih količina novca, a kad mi gotovo molimo da se našim radnicima povećaju primanja, odgovor je uvijk isti: nema novca.

  Nadalje, nismo dobili odgovor ni na naše traženje da nam se dostavi broj zaposlenika po radnim mjestima HP Mostar koji službena vozila imaju na raspolaganju 24 sata na dan, dakle i van radnog vremena. Istovremeno, naše kolege koje vozare do svog radnog mjesta, neki i po 40-50 km i nazad do kuće, dobivaju 0,10 pf. po kilometru. Lako je izračunati koliko su oni svaki mjesec na gubitku. Ovdje ćemo dodati i da je vozni park članova Uprave (četiri luksuzna automobila) koštao oko 300 tisuća KM, a poštari prilikom podjele mirovina i računa, da bi koliko toliko ispoštivali rokove, moraju zbog nedostatka službenih vozila, koristiti svoja osobna vozila.

  Osim malih primanja većine zaposlenih u HP Mostar, drugi veliki problem su sve lošiji međuljudski odnosi, što je rezultat stalnog pritiska rukovodećih struktura na voditelje i kontrolore. Neki od njih taj pritisak prenose na neposredne izvršitelje (poštare brze i obične dostave, operatere, vozače, administrativne suradnike itd.) tako da dolazi do čestih konflikata između njih, što, dakako, loše utječe i na kvalitetu pružanja naših usluga. Ovo također rezultira i sve većim brojem opravdanih bolovanja pa i odlazaka iz HP Mostar, što u prijevremenu mirovinu, što u druga poduzeća. U posljednje vrijeme naročiti pritisak trpe članovi našeg Sindikata, te one naše kolegice i kolege koji se usude suprotstaviti samovolji i bahatosti pojedinih nadređenih.

  Zbog svega navedenog i mnogo toga što nismo spomenuli uskoro ćemo održati prvi štrajk upozorenja, a o postupcima Uprave HP Mostar ovisiti će naši daljnji koraci – poručili su.

  Podijeli objavu