Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Kamioni s poljoprivrednim proizvodima bez čekanja prelaze granice Srbije, Sjeverne Makedonije i...

  Kamioni s poljoprivrednim proizvodima bez čekanja prelaze granice Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije

  Podijeli objavu

  Zbog stupanja na snagu “Otvorenog Balkana”, za poljoprivredne proizvode između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije od početka godine više neće biti zadržavanja kamiona na graničnim prijelazima.

  Kako naglašavaju dužnosnici u sve tri zemlje, ovo će značiti da se više neće događati da na graničnim prijelazima danima stoje kamioni s poljoprivrednim proizvodima, te da više neće biti opasnosti da se roba pokvari i propadne, što je izazivalo milijunsku štetu za kompanije u ovim zemljama.

  Kako je za RTS objasnio Goran Đaković, savjetnik ministra poljoprivrede Srbije, kamion s, na primjer, robom iz Srbije s odredištem u Sjevernoj Makedoniji više neće morati biti kontrolisan na granici, već će srpske vlasti obavijestiti makedonske, a oni će kontrolu obaviti na mjestu istovara robe, odnosno na odredištu.

  “Imat ćemo poverenje jedni među drugima i stalno će se raditi kontrole, kao što su se i do sada radile, ali to neće otežavati izvoz već želimo ubrazati promet proizvoda”, rekao je Đaković.

  On je pojasnio kako će i u sustavu “Otvorenog Balkana” biti potrebna ista dokumentacija kao i do sada, odnosno fitosanitarni i veterinarski certifikati, s tim da će države prihvatati nalaze jedne drugih, odnosno priznavat će sve certifikate.

  Kamioni će, kao i do sada, prolaziti kroz carinu, ali će službenici samo provjeravati dokumentaciju koju je izdala zemlja podrijetla, i generalno neće raditi dodatne kontrole. Sporadične kontrole i provjere su moguće kao i do sada, ali će se, kako je pojašnjeno, provoditi o trošku države.

  Vlasti Srbije naglašavaju kako je opseg razmjene između tri zemlje 300 milijuna evra, a da će “Otvoreni Balkan” značajno povećati opseg razmjene jer će olakšati sve procedure.

  BiH, Crna Gora te Kosovo i dalje odbijaju ući u ovu inicijativu.

  Podijeli objavu