Naslovnica DRUŠTVO Katolička bratovština čiju tradiciju održava Bokeljska mornarica uvrštena na listu UNESCO-a

Katolička bratovština čiju tradiciju održava Bokeljska mornarica uvrštena na listu UNESCO-a

Podijeli objavu

Ponosni smo, što je Bokeljska mornarica tradicijsko obilježje bokeljskih Hrvata, prvo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro na teritoriji današnje Crne Gore. Sve funkcije koje je imala izgubila je prije 210 god. a jedina koja traje neprekidno 12 stoljeća i zbog kojeg je i nominirana na listu UNESCO-a je sudjelovanje u proslavi patrona grada Kotora Svetog Tripuna

Na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine uvrštena je jučer 16.12.2021. god. Bokeljska mornarica što svim Bokeljima, a prvenstveno bokeljskim Hrvatima katolicima bilo gdje se nalazili po svijetu, pričinjava veliko zadovoljstvo. Vjerujem da to zadovoljstvo dijele i pravoslavci i svi ljudi dobre volje, koji učestvuju u našoj tradicionalnoj proslavi patrona grada sv. Tripuna što nama pričinjava posebnu čast.
Ta tradicija slavljenja patrona grada traje neprekinuto 12-est stoljeća i trajat će vječno – piše Radio Dux.

Razne vlasti su poslednjih 210 godina pokušavale ukinuti Kotorsku tj. Bokeljsku mornaricu, ali je sve bilo kratkoga daha. Bili su razni pokušaji počev od potpunog ukinuća Mornarice za vrijeme francuske i austrijske okupacije, preko pokušaja relativiziranja tradicije slavljenjem nekih drugih blagdana, pa sve do zabrane održavanja te tradicije poslije drugog svetskog rata koje je trajalo punih 45 godina. Tada se “plesalo po trgovima”, ali se pitamo u čiju čast?

I tada se ta tradicija igranja kola u čast sv. Tripuna, nastavila, ali u crkvenim prostorijama.
Sve ostale funkcije koje je Mornarica imala dugi niz stoljeća, ukinute su 1811 god. od strane francuske okupacione vlasti i do danas nisu obnovljene.

Tradicija se može održati jedino učešćem u proslavi zaštitnika grada, sa igrom kola u čast Boga i svetog Tripuna i blagoslovom biskupa. Bez toga te tradicije nema.

Shodno propozicijama UNESCO-a svi Bokelji koji tu katoličku tradiciju održavaju diljem svijeta ovu nominaciju mogu prihvatiti kao svoju i pridružiti se fešti u Kotoru, kad god hoće i ne može ih više niko u tome spriječiti (kao kod pokušaja iz 2016. god.) – piše Radio Dux.

Podijeli objavu