Naslovnica DRUŠTVO Mostar odao počast Petru Hercegu Tomiću: Heroji se nikad ne zaboravljaju!

Mostar odao počast Petru Hercegu Tomiću: Heroji se nikad ne zaboravljaju!

Podijeli objavu

Na zidinama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru osvanula je fotografija Petra Hercega Tomića uz simboličan natpis:  “Heroji se nikad ne zaboravljaju”.

Iako biste ovo svi trebali već znati, podsjećamo da je Petar Herceg Tomić jedini Hrvat koji je postao američki heroj. On je zbog izuzetnih zasluga u Drugom svjetskom ratu posthumno nagrađen najvišim vojnim odlikovanjem SAD-a, medaljom časti – piše Bild.ba.

U SAD-u je poznat kao Peter Tomich, a bio je američki mornar u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor. Tada je ovaj 48-godišnji strojarski časnik po cijenu vlastitog života spasio brojne ljudske živote.

 

 

Iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu danas su se sjetili Tomicha (Hercega).

“Na današnji dan prije 80 godina napadnut je Pearl Harbor. Odajući počast svima koji su svoje izgubili svoje živote braneći američki narod, prisjećamo se hrvatsko-američkog mornara nadnarednika Petera Tomicha koji je posthumno odlikovan Medaljom časti američkog Kongresa.

Simptomatično je i to što Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu nije našlo shodnim prisjetiti se Petra Hercega Tomicha koji je bio Hrvat rođen od oca Ante Hercega, obiteljskog nadimka Tomić, i majke Ive Herceg (rođene Tolj) u selu Prologu kraj Ljubuškog, dakle u Bosni i Hercegovini.

Bild.ba

Podijeli objavu