Naslovnica POLITIKA VIDEO Prije 9 godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač

VIDEO Prije 9 godina oslobođeni su generali Gotovina i Markač

Podijeli objavu

Danas se navršava točno devet godina otkako je Haaški sud oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Bio je to dan velikog slavlja za generale, njihove obitelji, prijatelje, ali i sve koji su se na neki način poistovjetili s njima i njihovim trnovitim putem do slobode.

Po objavi vijesti o oslobađajućoj presudi, nakon što su u travnju 2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, euforija je ubrzo zavladala Hrvatskom, ali i iseljeništvom širom svijeta.

– Ima Boga! – bila je prva reakcija uzbuđenog generala Markača, a Luka Mišetić, voditelj obrane hrvatskih generala, prenio je na svome Twitter-profilu poruku Ante Gotovine.

– General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari – napisao je Mišetić.

Sretni što dolaze kući

Nešto iz 13 sati, toga 16. studenoga 2012. godine generali su izašli iz pritvora u Scheveningenu, a ispred ih je čekalo desetak Hrvata. Gotovina im je iz automobila pokazao ‘V’, znak pobjede te su pod policijskom pratnjom krenuli prema zračnoj luci u Rotterdamu. Vladinim zrakoplovom krenuli su prema Hrvatskoj.

Kad su stigli u hrvatski zračni prostor obratila im se zagrebačka kontrola leta.

– Dragi generali, želimo vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome!

Odgovorio im je general Gotovina:

– Pozdrav vama! I mi smo sretni što dolazimo kući napokon. Hvala vam, dečki!

Po dolasku na Pleso u zračnoj luci već se orilo ‘Zovi samo zovi’, a uz rodbinu, prijatelje i branitelje čekali su ih tadašnji premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Ivan Leko te ostali dužnosnici.

Istovremeno, mnogi svjetski mediji prenijeli su vijest o oslobađajućoj presudi u Haagu. Okarakterizirali su je kao jedan od najvećih obrata u povijesti Haaškoga suda. Reagirala je i šokirana Carle del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haaškog suda.

– Jako sam, jako iznenađena! Gotovina je trebao biti osuđen! – kazala je Del Ponte.

Na trgu 100.000 ljudi

U 17.20 sati slavlje je kulminiralo. Generali su stigli na zagrebački trg bana Josipa Jelačića te se obratili okupljenom mnoštvu (oko 100.000 ljudi) koje je slavilo pjevajući domoljubne pjesme, mašući zastavama, paleći baklje…

– Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda – kazao je Gotovina praćen gromoglasnim pljeskom, a Markač je dodao:

– U srcu sam uvijek nosio domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam, bilo mi je lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje.