Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Održan okrugli stol “Vodeni krški ekosustavi – stanje i perspektive”

  Održan okrugli stol “Vodeni krški ekosustavi – stanje i perspektive”

  Podijeli objavu

  U Mostaru, na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru (SUM) održan je okrugli stol na temu unapređenja suradnje između sveučilišta i realnog sektora u upravljanju i praćenju stanja vodenih ekosustava.

  Zadaci okruglog stola bili su interdisciplinarno raspravljati o stanju voda i o vodi ovisnih ekosustava na slijevnom području Jadranskog mora te o njihovom održivom upravljanju i korištenju kroz različite usluge ekosustava.

  Okrugli stol je organiziran u okviru ECOBIAS ERASMUS projekta EU na kojem sudjeluju i druga sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, te Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Njemačke. Moderatori okruglog stola Anita Dedić i Dragan Škobić (koordinator projekta ispred SUM-a) predstavili su glavne ciljeve projekta, kao i važnost integracije politike zaštite okoliša EU u Regiji Zapadnog Balkana u području ekologije praćenja i bioprocjene vodenih sustava.

  Uz profesore s FPMOZ-a sudionici okruglog stola bili su i predstavnici Agencije za vodno područje Jadranskog mora, Elektroprivrede HZHB Mostar, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Ericsson Nikola Tesla d. d. Zagreb, Net d.o.o., Parka prirode Hutovo Blato, JP „Parkovi“ Ljubuški te predstavnici WWF Adria i Udruga Dinarica. Sudionici na okruglom stolu predstavili su stvarnu situaciju na terenu, planove upravljanja na vodenim ekosustavima slijevnog područja Jadranskog mora kao i novi projekat realnog sektora koji uključuje uvođenje novih IT inovativnih rješenja u monitoringu voda, odnosno digitalizaciju praćenja stanja vodenih ekosustava.

  Kao zaključak je naglašena potreba daljnjeg razvoja međusobne suradnja svih sudionika, aktivnije zajedničko djelovanje u svrhu zaštite i održivog gospodarenja i upravljanja vodama, te potreba osobite suradnje u implementaciji novih IT tehnologija u praćenju i bioprocjeni vodenih sustava – priopćeno je.

  Podijeli objavu