Naslovnica CRKVA Na blagdan Stepinčeva misa za pobijene fratre i sve žrtve iz župe...

Na blagdan Stepinčeva misa za pobijene fratre i sve žrtve iz župe Međugorje

Podijeli objavu

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, u srijedu, 10. veljače, na blagdan Stepinčeva u 18 sati fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće, predslavit će misno slavlje u spomen na sve žrtve iz župe Međugorje koje su pale tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Fratri iz župe Međugorje fra Križan Galić, fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj, šestorica od 66 pobijenih članova Hercegovačke franjevačke provincije, žrtve su povampirenih partizana, a pogubljeni su za vrijeme i na samom kraju II. svjetskog rata.

Prema podacima koje je načinilo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk iz župe Međugorje na popisu se nalazi 279 žrtava (Vionica, Bijakovići i Međugorje), a u cijelom Brotnju brojka doseže čak 1582 žrtve.


Križevi na Groblju mira za žrtve iz Brotnja

Naše žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im podižemo križeve na Groblju mira na Bilima i stvaramo prostor gdje se za njih zajednički možemo moliti i o njima razmišljati, dok obitelji to čine na mjesnom groblju a sunarodnjaci pred spomenikom u mjestu.
U prvoj se fazi podižu križevi za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. To je zbog toga što ih je najviše i što zub vremena opasno prijeti da padnu u zaborav. Nakon toga prelazi se na podizanje križeva za žrtve iz Domovinskog rata koje su nam namrijele slobodu.

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 100 Eura ili 200 KM. To je nešto više od stvarnog iznosa sa svrhom da tako stvorimo fond za one žrtve koje nemaju nikoga svoga ili tih njihovih za njih jednostavno nije briga.

Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih.

Popis žrtva iz Brotnja dostupan je na OVOM LINKU

Popis uplata za križeve možete pogledati na OVOM LINKU

Način na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa je slijedeći:

  • Na uplatnici napisati ime i prezime, adresu i broj telefona ili mobitela uplatitelja
  • Navesti prezime (ime oca) i ime žrtve, godina rođenja i godina smrti (nestanka),
  • u zagradi navesti broj pod kojim se žrtva vodi u popisu žrtava unutar jednog naseljenog mjesta u općini Čitluk
  • Navesti naziv primatelja, broj žiro računa i iznos uplate (platiti u pošti ili banci)

Donacije i dobrovoljni prilozi za podizanje spomen-križeva

Nažalost, za pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti platiti postavljanje spomen-križeve svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika ili njihovi za njih ne brinu. Zbog toga pozivamo sve institucije, udruge, sve naše poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje, koji to mogu i žele, da svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one »kojih se nema tko spomenuti«.

Broj podračuna je: 3381202254028491 , i pozvati se na ID broj: 4227147160002 ,s naznakom: Primatelj – Općina Čitluk, a svrha doznake je za »Postavljanje križeva«.

Devizni račun broj: IBAN BA 39 3380604800818811, SWIFT: UNCRBA 22, adresa: UniCredit Bank d.d. Kardinala Stepinca bb, 88.000 Mostar, s naznakom: Primatelj – Povjerenstvo za grobišta Čitluk, a svrha doznake je za »Postavljane križeva«.

Informacije o uplati za križeve mogu se dobiti svakoga radnog dana na ulazu (portirnici) Općine Čitluk ili preko e-adrese: grobista@citluk.ba, kao i na portalima: www.grobljemira.info, www.citluk.ba.

Brotnjo.info

Podijeli objavu