Naslovnica POLITIKA Predsjednik Herceg uputio otvoreno pismo potpore kardinalu Vinku Puljiću

Predsjednik Herceg uputio otvoreno pismo potpore kardinalu Vinku Puljiću

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije uputio je otvoreno pismo potpore kardinalu Vinku Puljiću. Prenosimo ga u cijelosti.

Uzoriti oče kardinale,

u ovim teškim trenucima kušnje ne samo za Vrhbosansku nadbiskupiju i za Vas osobno, nego i za cjelokupan hrvatski narod i Katoličku crkvu u BiH, koji su, iznova i opetovano, bez krivlje i bez opravdanja izvrgnuti javnomu ruglu i stigmatiziranju, iskazujem Vam otvorenu potporu i javno zahvaljujem na čestitosti, ustrajnosti, očinskoj pribranosti i pastirskoj hrabrosti koje predano svjedočite.

Kao čovjek koji vjerski čin molitve za duše ubijenih bez suđenja, molitve za žrtve bezumlja, molitve za spomen na živote prekinute užasom mržnje, iživljavanja i osvete, doživljavam isključivo kao civilizacijsku vrijednost na tragu humanosti, pijeteta, pomirenja i oprosta, beskompromisno odbacujem svaki istup protivan tomu! Niti jedan razuman, obrazovan i uljuđen pojedinac, baštinik i dionik mukotrpnoga povijesnog zrenja europske civilizacije neće se dati uvući u zamku politizacije čina skrušenosti i molitve, iskrivljivanja činjenica i ciljanoga stvaranja opasne psihoze dehumaniziranja čitavoga jednog naroda.

Očekujem i, unatoč svemu onomu čemu svjedočimo posljednjih dana, duboko vjerujem u prevladavanje razuma među većim dijelom naših sugrađana iz reda svih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i pripadnika vjerskih i drugih zajednica u BiH, prije svega među njihovim političkim i vjerskim prvacima, dužnosnicima na najodgovornijim državnim i društvenim funkcijama, kako će vlast i sustav stati u zaštitu Vašega, našega i svačijega prava na ispovijedanje vjere, na molitvu za umrle i na slobodu svake vrste.

Na tomu Vam tragu odajem priznanje, iskazujem zahvalnost i pružam javnu potporu, moleći za Vašu duhovnu snagu u prevladavanju i ovoga iskušenja, onako kako ste to mudro i odmjereno radili i radite u svim godinama koje su obilovale i obiluju nedaćama, a koje smo preživjeli i – opstali!

S izrazima osobitoga poštovanja,

dr.sc. Nevenko Herceg
predsjednik Vlade HNŽ

Podijeli objavu