Naslovnica GOSPODARSTVO Tri telekoma u BiH odlučno rekla NE grupaciji Telemach

Tri telekoma u BiH odlučno rekla NE grupaciji Telemach

Podijeli objavu

Kako je već pisao portal SrpskaCafe, grupacija Telemach je zamislila idealan plan, po svojoj projekciji, kako razvijati svoj TV kanal Nova BH koji je trebao postati utjecajan i jak medij, a da to sve financira BH Telecom preko leđa svojih pretplatnika.

Narodnim jezikom rečeno, u Telemachu su htjeli “i jare i pare”. Plan je bio pokupiti novac od BH Telecoma, M:tel-a i HT Eroneta, odnosno svoje konkurencije, i onda sa tim novcem financira emitiranje programa Nova BH. Tako bi Telemach postao vlasnik najgledanijeg programa u državi, dobio veliki medijski utjecaj, a sve to platio novcem svojih konkurenata odnosno novcem njihovih potrošača.

Na taj način bi Telemach diskreditirao tri nacionalna telekoma kod njihovih korisnika, a dobio novac za financiranje svog kanala, no to je Telemachu izgleda ostala samo pusta želja, kao i ideja o medijskom porobjavanju BiH.

Nakon što su M:tel i HT Eronet ugasili TV program Nova BH, sada je i BH Telecom odlučno rekao “NE” grupaciji Telemach i odbio svoje korisnike dodatno opteretiti sa 1,40KM mjesečno.

Detalji Telemachovog nauma:

Plan Telemacha je bio da, samo putem tri spomenuta telekom operatera u BiH, u sljedeće tri godine zaradi gotovo preko 20 milijuna maraka i da pomoću tog novca razvije vlastitu televiziju Nova BH koja bi predstavljala završni udarac u medijskom porobljavanju BiH.

Apsurd je da su porobljavanje vlastite države trebali platiti građani/gledatelji u BiH, i to svaki po 1,40 KM mjesečno. Otuda i poziv vlasnicima u Telemachovim medijima (N1, Nova BH) da korisnici pređu na druge operatere (na koga drugog nego na Telemach).

BH Telecom je današnjim odlučnim “NE” u potpunosti srušio taj nezakoniti plan Telemacha. Odluka BH Telecoma je garantovano bila teška za donijeti, jer je svo vrijeme ovog nezakonitog reketiranja konkurenata i korisnika u BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH davala podršku Telemachu umjesto da štiti interese potrošača, odnosno korisnika, i na koncu i građana ove zemlje.

Moralo bi biti garantirano da svatko tko koristi zemaljske frekvencije kao svojevrsno prirodno dobro BiH, ne smije te iste frekvencije naplaćivati građanima ove zemlje ono što je od države dobio besplatno.

Kako se neslužbeno doznaje, i ostali operateri su se usprotivili takvom postupanju Regulatorne agencije za komunikacije. Najskoriji primjer je kablovski operater iz Tuzle koji je Regulatornu agenciju za komunikacije prijavio Parlamentu BiH zbog toga što ista ne rješava problema iz svoje nadležnosti, nego se ponaša kao podrška Telemachu pri namjeri da u narednim godinama svakom gledatelju u BiH iz džepa uzme dodatih 1,40KM mjesečno.

Zato odbijanje BH Telecoma da plati ovaj svojevrsni, slobodno se tako i može nazvati, “reket” grupaciji Telemach za Nova BH, kao i njeno gašenje, a imajući u vidu podršku koju Regulatorna agencija za komunikacije BiH daje Telemachu, zaslužuje sve pohvale.

Redakcija SrpskaCafe

Podijeli objavu