Naslovnica DRUŠTVO Broćanki Vidi Vasilj uručena ‘Nagrada za izvrsnost u studiju’ na Filozofskom fakultetu...

Broćanki Vidi Vasilj uručena ‘Nagrada za izvrsnost u studiju’ na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Podijeli objavu

Broćanka Vida Vasilj iz Međugorja tijekom svoga studija na Filozofskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeku za psihologiju ostvarila je izniman i zavidan uspjeh.

Naime, ona je i tijekom cijeloga osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja uvijek ostvarivala odlične rezultate za što je nagrađena nagradom za učenicu generacije, a ništa manje nije bila uspješna na studiju, na kojemu je magistrirala s prosjekom 5.0.

Njoj je proteklog tjedna na fakultetu kojemu je provela proteklih pet godina, jedinoj s Odsjeka za psihologiju, na prijedlog dekanice uručena Nagrada za izvrsnost u studiju.

Svaka nagrada koju ostvare naši Brotnjaci je izvrsna promocija ne samo Brotnja već i Hercegovine, a da trud i zalaganje koje ovakvi mladi ljudi ulažu bude prepoznat i stotinama kilometara daleko daje nam svima osjećaj ponosa.

Vida je osnovnu školu, razdoblje razredne nastave, završila u Miletini, u podružnici Osnovne škole Marka Marulića, a razdoblje predmetne nastave u Osnovnoj školi Bijakovići u Bijakovićima, gdje je izabrana za učenicu generacije.

Srednju školu, prirodoslovnu gimnaziju, završila je u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, gdje je nagrađena nagradom za učenicu 37. generacije. Studij psihologije upisuje na već spomenutom fakultetu 2014. godine, a završava ga u srpnju prošle godine, s temom iz područja kliničke i zdravstvene psihologije.

U razdoblju studija volontira u udrugama, prvenstveno usmjerenima na zaštitu djece i mladih, praksu obavlja u zagrebačkim bolnicama, u područjima kliničke i zdravstvene psihologije, te sudjeluje u aktivnostima fakulteta kroz demonstrature, izlaganja znanstvenih radova i volontiranja na znanstvenim skupovima.

Studij daleko od kuće. Prednosti i mane?

Kada se osvrnem na cijelo razdoblje studiranja daleko od kuće, mislim da je najbolja životna lekcija, koja je onda sa sobom nosila i prednosti i nedostatke, bila osamostaljivanje. Osamostaljivanje, kao jedan od razvojnih zadataka, čeka sve mlade na ulasku u odraslu dob, a meni je Zagreb poslužio kao izvrsno mjesto za vježbanje tog osamostaljivanja, života u kojem odjednom moraš znati kako srediti brdo papirologije, prilagoditi se tempu života u gradu, organizirati svoj dan, kako bi uključivao odlazak na fakultet, učenje, rad, volontiranje, kao i razonodu. Samim time, osamostaljivanje je nužno dolazilo s nedostacima, a to su bili odvojenost od obitelji, prijatelja i poznate okoline, puno truda za stvari koje roditeljima idu „kao od šale“ te maštanje o toplom hercegovačkom suncu u hladna zagrebačka jutra.

Što Vam znači ova nagrada?

Potvrdu da je psihologija uvijek bila moj prvi izbor za studiranje, i da mi je bilo važno kvalitetno usvojiti ponuđeno gradivo, u nadi da ću jednog dana biti dobar stručnjak u svom području, meni najljepšem zanimanju.

Akademska karijera ili rad u struci?

I akademska karijera i rad u struci, jedno nadopunjuje drugo. Ako se u akademiji bavite primijenjenim granama psihologije, onda akademska karijera zahtijeva i rad u praksi. Filozofski fakultet u Mostaru je prepoznao moj trud i rad, tako da od početka ove akademske godine radim kao asistentica na Studiju psihologije. Uz akademski, kombiniram praktični rad kroz edukaciju iz psihoterapije i volontiranja u udrugama. Jedan od ciljeva u, nadam se, skorijoj budućnosti je upis na doktorski studij iz područja razvojne psihologije.

Vječna tema: Ostanak u BiH ili odlazak u inozemstvo?

To je zasigurno pitanje oko kojeg je javnost podijeljena; što god da kažem, mišljenja će biti polarizirana. Svejedno, moja odluka po završetku studija bila je povratak i ostanak u Bosni i Hercegovini. Meni se pokazalo da je istina kada se kaže „Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše.“ Želim ostati u Bosni i Hercegovini, učiti od svoje zajednice i doprinositi joj.

Neka poruka za mlade u Hercegovini…

Budući da sam sama donedavno bila student, a i dalje sam okružena studentima, jasno mi je kada netko, unatoč teškoćama koje će se prije ili poslije javiti na studiju, studira nešto što ga intrinzično zanima, za što je motiviran, što ga ispunjava. Svakako se pri upisu škola i studija treba konzultirati i sa starijima, iskusnijima, detaljno pretražiti informacije, odvagnuti kriterije kao što su mogućnost zapošljavanja, mogućnost upisa, zahtjevnost škole/studija, ali pritom ne zaboraviti na vlastiti interes – to je važna varijabla; neka to na kraju bude Vaša odluka. I uzmite si vremena, odabir zanimanja je jedna od najvažnijih odluka koje ćete donijeti u životu, pa bi bilo poželjno dobro razmisliti prije donošenja odluke.

Kome duguješ zahvalnost za svoj uspjeh?

Zahvala za svu potporu tijekom studija ide dragim ljudima koji su mi pomogli da studiranje bude lakše, a nagrada je posvećena mami i uspomeni na tatu.

Brotnjo.info

Podijeli objavu