Naslovnica DRUŠTVO Slijedi povećanje mirovina u FBiH: Evo kad kreće isplata

Slijedi povećanje mirovina u FBiH: Evo kad kreće isplata

Podijeli objavu

Federalni zavod za MIO danas je krenuo s isplatom mirovina za prosinac prošle godine. To je posljednja isplata koju će zavod vršiti s vlastih računa jer je za početak ove godine planiran prelazak na riznično poslovanje.

Cilj prelaska isplate mirovine na riznicu zaštita je njihove isplate i poboljšanje likvidnosti Federalnog zavoda za MIO koji je bio ovisan o prikupljenim doprinosima i kreditnim zaduženjima.

Najmanja mirovina trenutno iznosi 371,77 KM, zajamčena je 465,87 KM, a najveća 2.174,48 KM. Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovima za mjesec prosinac, s uračunatim troškovima, iznose oko 185 milijuna KM – piše Klix.ba.

Broj umirovljenika u BiH u konstantno raste. Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prosincu 2019. godine brojn umirovljenika je bio za više od sedam tisuća veći nego u istom mjesecu 2018. godine.

Na popisu Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje u peosincu 2018. godine bilo je 416.828 umirovljenika, dok je prema evidenciji u prosincu ove godine 424.000 osiguranika, što je povećanje od 7.172.

Ovo povećanje broja umirovljenika dodatno će opteretiti Federalni zavod MIO, a time i peoračun Federacije BiH za oko tri milijun maraka mjesečno.

Nova godina trebala bi donijeti i povećanje mirovina, kako to predviđa novi Zakon o MIO.

“Zakonom je predviđeno usklađivanje redovitih mirovina od 15. travnj s primjenom od 1. januara. Tako je bilo prošle godine, a bit će i ove. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama”, najavio je direktor FZ Zijad Krnjić – piše Klix.ba.

Podijeli objavu