Naslovnica KULTURA Predstavljen roman “Prekinut let” vrsne čitlučke profesorice Matije Macane

Predstavljen roman “Prekinut let” vrsne čitlučke profesorice Matije Macane

Podijeli objavu

U sklopu nove kulturne manifestacije, koju pod nazivom Svibanjske svečanosti – Brotnjo 2019.  organizira i provodi čitlučki Ogranak Matice hrvatske,  sinoć  je u  prekrasnom ozračju Hotela Brotnjo upriličeno premijerno predstavljanje romana prvijenca “Prekinut let” poznate čitlučke profesorice hrvatskog jezika Matije Macan, koji je objavljen u nakladi tog Matičina ogranka.

Roman su posjetiteljima  predstavili i o nje3govoj vrijednosti govorili: prof. Andrija Sojić, predsjednik Ogranka MH Čitluk, dr. sc. Perina Meić, profesorica teorije književnosti i novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, zatim prof. Silvana Prusina, prof. Jasna Ćorić, te autorica romana prof. Matija Macan.

Na početku je predsjednik Ogranka MH Čitluk Andrija stojić pozdravio brojne posjetitelje i zahvalio što dolaskom uveličavaju taj kulturni događaj i Matičine svibanjske svečanosti te istaknuo da je roman Prekunut let deseti naslov koji je u nakladi MH Čitluk objavljen u 2019. godini te istaknuo : „Kad sam pročitao ovaj roman jednostavno sam bio pod velikim dojmom. A dojam, svi to znamo, jest kad nekog ostaviš bez teksta, bez glasa, samo poneki pogled i zahvala Bogu“.

Dr. Perina Meić: „Perikunuti let nosi veliku poruku pobjede i ohrabrenja“

Predstavljajući posjetiteljima to vrijedno književno djelo, prof. dr. sc. Perina Meić, uz ostalo je kazala da se roman Prekinut let sastoji od dva dijela te da u njemu pratimo sudbinu glavne junakinje Eme Jurić i njezinu suočavanju s teškom bolešću. Prvi dio romana naziva se Život je lijep i pokazuje nam kronologiju događaja u protagonističinu životu. Drugi dio, pod nazivom Emini eseji sastoji se od 10 eseja u kojima glavna junakinja (koja je u međuvremenu postala profesorica) bilježi svoja razmišljanja o struci i životu. Kazala je  kako je roman  protkan autobiografskim elementima i kako nosi poruku  ohrabrenja: dok god postojimo, čujemo, vidimo i volimo… život je savršen, život je lijep – te  sna kraju zaključila:

– Kad se stvari gledaju na takav način onda postaje jasno da se ni naslovna sintagma o prekinutom letu ne mora tumačiti defetistički. Upravo suprotno. Prekinuti let ne implicira pad. On znači pokušaj, borbu, pa čak i šansu da se iz težine bolesti rode neka nova (književna) krila koja će dati zamah i snagu za izdizanje iznad životnih problema i nedaća. Taj je let (ma koliko kratko trajao) velika pobjeda i ohrabrenje. To je najvažnija i najsnažnija poruka romana o odrastanju, bolesti, patnji, ali i optimizmu književnih (i životnih) junaka koji hrabro odaberu da je život lijep i o tomu ostave vrijedan pisani trag – kazala je prof. dr. sc. Perina Meić.

Izvanredna emotivna snaga   

Govoreći o tom autoričinu romanu prvijencu,  prof. Jasna Ćorić, uz ostalo je kazala:  – Autorica uspijeva svojim intenzivnim pisanjem, koje iza prividne jednostavnosti nosi izvanrednu emotivnu snagu, sasvim doprijeti do čitatelja. Biranim fondom i izborom rječničkog blaga, talentiranom gradnjom rečenica, istančanim proznim jezikom, koji na nekim mjestima čak podsjeća na poeziju, autorica tka ovu priču o djevojčici Emi i trnovitom putu njenog odrastanja i sazrijevanja. Ovaj začudno lijep roman vas posve začara i natjera da u njemu istinski čitateljski uživate.

Snagom volje poraz se pretvoren u pobjedu

Predstavljajući to vrijedno književno djelo, koje započinje riječima :Moje ime je Ema. Imam trinaest godina i dijagnozu., prof.  Silvana Prusina, uz ostalo je istaknula:

– Roman Prekinut let prostire pred nas nepobitnu istinu o težini i snazi trenutka koji, nepredvidiv i nedokučiv, mijenja sve ostale trenutke mladog, tek procvalog života i svjedoči o snazi volje jednoga djeteta inatljivih koraka koje je poraz pretvorilo u pobjedu te u toj borbi naučilo nešto što i sami često zaboravljamo – biti zahvalni na svakom dobrom danu jer što imamo danas, već sutra može nestati.

Autorica: „Život postaje predivan tek kad prigrlimo nedaće i prihvatimo svoja ograničenja“

Na kraju se dirljivim riječima  posjetiteljima  obratila autorica romana prof. Matija Macan poručivši

–  Knjiga Prekinut let ustvari je jedno svjedočanstvo koje nosi jasnu poruku: Unatoč svemu što ti se ispriječi na putu, hrabro zaviri u sebe i oko sebe. Pronaći ćeš pomoć i utjehu u naručju svojih roditelja, u osmijehu prijatelja, u rukama sklopljenim na molitvu, u djelima i riječima svojih uzora… Samo se osvrni oko sebe, posvuda su darovi i blagoslovi koji će ti pomoći da nastaviš svoj let.  Knjigom sam htjela posvjedočiti vlastitim primjerom da život postaje predivan tek kad prigrlimo nedaće i prihvatimo svoja ograničenja. Uz malo Božje pomoći, porazi tada postaju pobjede.  Poruka je jasna i upućena svima, a posebno našim mladima: Bilo što u životu može vam prekinuti let, no i slomljena krila imaju snagu. Nastavite letjeti… – kazala je autorica te zahvalila obitelji na potpori,  Ogranku MH Čitluk, sponzorima i svima koji su pomogli objavljivanje njezina prvijenca.

Treba reći da je svojim romanom autorica pokazala vlastiti književni talent jer je u njemu vještim odabirom rječničkog blaga te zadivljujućim, do suza ganutljivim, proznim jezikom ispričala dirljivu priču o trnovitom putu odrastanja djevojčice Eme. Priča, je to koja se čitatelje naprosto „vuče“ da je pročitaju na mah. Ako tomu pridoda sve ono što su izrekli predstavljači, sigurni smo da će blistavi Prekinut let  čitlučku profesoricu Matiju Macan zacijelo proslaviti  i vjerujemo da će nastaviti blistavi književni let koji će je vinuti prema vrhu hrvatskog i herceg-bosanskog  književnog stvaralaštva.

Kažimo i to da je nekoliko ulomaka iz romana pročitala učenica Mia Blažević te da su svojim nastupom taj značajni kulturni događaj glazbom obogatili u uljepšali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Mile Pavlović

Podijeli objavu