Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Sutra kreće Stolačka tarča

  Sutra kreće Stolačka tarča

  Podijeli objavu

  Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, kojeg već petu godinu zaredom organizira JU „Radimlja“ Stolac i općina Stolac, održat će se u petak i subotu,  10. i 11. svibnja 2019. na starom gradu Vidoškom iznad Stoca.

  S obzirom da je ovo prva manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini te da nudi jedinstven doživljaj povratka u srednji vijek, svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja te proširuje broj gostujućih viteških skupina.

  Kako Stolačka tarča i ove godine ima međunarodni karakter, očekuje se preko 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i, po prvi puta, Rumunjske.

  Za jubilarnu 5. manifestaciju najavljen je bogat i zanimljiv dvodnevni program. Tarča započinje svečanim mimohodom viteških skupina kroz centar grada, u petak, 10.5. u 16:00 h.Svečano otvorenje održat će se na Starom Vidoškom gradu u 16:30h. Posjetitelji će oba dana trajanja manifestacije moći uživati u  srednjovjekovnom ansamblu iz Mađarske, Hollonenek Hungarica, slovačkoj povijesnoj postrojbi Ursus, predstavi Red Ružica grada, Makovim lakrdijašima, srednjovjekovnim likovnim i plesnim radionicama te radionicama streličarstva i keramike za djecu. Nakon predstavljanja Vranskih vitezova, zanimljivo će biti vidjeti Mušketire i haramijei Dubrovačke trombonjerekako u 19:15 i 19:30 demonstriraju rukovanje vatrenim oružjem. Oba dana uživat će seu predstavljanju viteških skupina, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore te tamnicu u velikoj kuli.

  Ove godine, po prvi se puta vitezovima Hercega Stjepana Kosače pridružuju i rumunjski vitezovi iz viteške skupine Ordinul Cavalerilor de Medias. Također ćete na sajmu ove godine po prvi puta pronaći i Konjički klub Stina iz Gruda koji će organizirati šetnju na konjima za djecu i odrasle.

  Vrhunac programa u petak je u 20:00h kada će se dogoditiNapad na Hercegov grad, a u subotu u to vrijeme odvijat će se uprizorenje Obrane Hercegovog grada. Program će posebno začiniti Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija u 21:00h, te nastup DJ-a od 21:30h do kasno u noć.

  Stolačka tarča se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini. Posjetite prekrasnu Stolačku tvrđavu i uživajte u zanimljivom vikendu u Stocu. Ulaz za djecu je besplatan, dok je za odrasle 5 km, i ulaznica vrijedi za oba dana održavanja manifestacije napominju organizatori.

  Podijeli objavu