Naslovnica POLITIKA Martinović: Umjesto zveckanjem odružjem bilo bi bolje da se natječemo tko će...

Martinović: Umjesto zveckanjem odružjem bilo bi bolje da se natječemo tko će imati bolji životni standard

Podijeli objavu

Kao stranka koja je relativni pobjednik ovih izbora s najvećim brojem mandata, nudili smo i SDP-u ulazak u široku vladajuću koaliciju. Međutim, SDP je sam sebe isključio. Javno su kazali da ne žele biti dio vladajuće koalicije u ovoj županiji.

Na pitanje hoće li sazivati sjednicu federalnog Doma prije konačnog dogovora o novom sazivu vlasti u FBiH ili će izaslanici odmarati sve dok ne dođu prijedlozi za predsjednika i potpredsjednike entiteta  Predsjedatelj Doma naroda PFBiH Tomislav Martinović za Oslobođenje kaže:

– Pored konstituirajuće sjednice Doma naroda, koja je održana krajem veljače ove godine, održali smo i jednu izvanrednu sjednicu u ovom mjesecu na kojoj smo razmatrali vrlo važna pitanja i usvojili određene zakone i odluke. Tehnički, mi u ovom trenutku nemamo materijale koji su upućeni od Vlade Parlamentu, a koji bi zahtijevali naše zasjedanje – kaže u razgovoru

Sve je manje obrađenog zemljišta, a u poticaje su uloženi veliki novci

– Osobno mislim da je potrebno temeljito rekonstruirati model dodjele poticaja kako u poljoprivredi, tako i u drugim granama gospodarstva. Dosad nemamo jasnu sliku što smo dobili, a što izgubili ovakvom politikom poticanja. Sve je nekako konfuzno, sve je manje obrađenog zemljišta, a uloženi su veliki novci. Vrijeme je u potpunosti pregazilo određene modalitete, pa se u cijelosti ne vidi jasno što smo na kraju dobili. Poticati da, ali na način da to daje konkretne i vidljive učinke, prvo kroz upošljavanje, a potom i kroz stvaranje nove vrijednosti.

O zamjeni teza koje spominje SDA u HNŽ-u

– Dovoljno smo o ovoj temi raspravljali u medijima posljednjih dana. SDA manipulira ovim pitanjem. Jedini dogovor koji su HDZ i SDA postigli u HNŽ-u je onaj o izboru dvojice zamjenika predsjedavajućih Skupštine i to smo realizirali. Istina je da je ŽO HDZ-a na posljednjim međustranačkim razgovorima nudio SDA prijedlog izbora zamjenika predsjedatelja Skupštine iz reda srpskog naroda, te potom imenovanje predsjedavajućeg Skupštine i mandatara Vlade, ali na našu žalost, do danas, njihovi predstavnici nisu poduzeli dogovorene korake niti dali suglasnost za sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se realizirao taj dogovor. Po tome je vidljivo da nisu ni prihvatili naš prijedlog, a sami potom govore o nekakvim kočnicama. S druge strane, postoji potreba da se održi sjednica Skupštine, što su tražili zastupnici iz hrvatskog kluba, njih 15, i vidimo da taj zahtjev podržavaju i još neki zastupnici. To je više od natpolovične većine. Osobno sam dao suglasnost za sazivanje takve sjednice, ali gospodin Špago nije.

Izvucite zaključak tko je zamijenio teze i tko ne želi održavanje sjednice.

Vesna Saradžić je u razgovoru za Oslobođenje rekla kako se iza borbe za Zoru Dujmović u rukovodstvu krije želja za prevlašću i potpunom dominacijom HDZ-a u HNŽ-u.

– Ne znam o kojoj dominaciji i prevlasti govori gospođa Saradžić. Ako misli na naš izborni rezultat na zadnjim izborima, onda ima problem s razumijevanjem demokratskog sustava. Ako misli na to da bi ona trebala bit birana u rukovodstvo Skupštine, ja bih rekao da je SDP sam sebe isključio iz tog procesa. Kao stranka koja je relativni pobjednik ovih izbora s najvećim brojem mandata, nudili smo i SDP-u ulazak u široku vladajuću koaliciju. Međutim, SDP je sam sebe isključio. Javno su kazali da ne žele biti dio vladajuće koalicije u ovoj županiji. Kada su to javno potvrdili i sami sebe isključili, počeli su nama osporavati pravo i mogućnost da popunimo rukovodstvo Skupštine sa zamjenikom iz reda srpskog naroda. Toliko o prevlasti i dominaciji.

Što je stvarni cilj HDZ-a? Je li to promjena Poslovnika o radu Skupštine?

– Naš cilj je da popunimo sve pozicije u rukovodstvu Skupštine, kako to nalažu amandmani na Ustav FBiH. Svi koji tvrde da je ispravna situacija u kojoj imamo dvoje izabranih zastupnika iz reda srpskog naroda u Skupštini, a da ta pozicija zbog nepostizanja dogovora treba ostati upražnjena, ustvari krše taj isti ustav. Neka sjednu i pročitaju amandmane na Ustav FBiH.

Sam Poslovnik Skupštine HNŽ-a je nedosljedan i u dijelovima protivan Ustavu, te vremenski deplasiran. To ne želim dalje ni komentirati. To je tema sama za sebe, koja u ovom trenutku nije najvažnije pitanje. Dakle, naša želja je poštivanje Ustava i ništa više.

Jesu li Federaciji BiH i RS-u zaista potrebni rezervni sastavi policije ili je riječ o igrokazima?

– Nije za ovu zemlju i njene narode dobro bilo kakvo zveckanje oružjem. Osobno bih volio da se ovakvi igrokazi, ali oni stvarni, odigravaju natječući se tko će kome u ovoj zemlji omogućiti više kolektivnih narodnih i građanskih prava i sloboda ili na temu donošenja zakona, kojim ćemo prestati birati drugima njihove političke predstavnike i nametati političku volju, te bolji i ugodniji životni standard i više kilometara modernih cesta… Bilo bi to izvrsno za Bosnu i Hercegovinu 23 godine nakon rata – naglasio je Martinović.

Brotnjo.info

 

Podijeli objavu