Naslovnica Povijest VIDEO Četiri desetljeća od katastrofalnog potresa u Crnoj Gori

VIDEO Četiri desetljeća od katastrofalnog potresa u Crnoj Gori

Podijeli objavu

Na današnji dan prije 40 godina, 15. travnja 1979. godine, u 7 sati i 19 minuta, potres jačine 7 stupnjeva po Richteru pogodio je Crnu Goru.

U potresu jakosti 7,2 stupnja Richterove ljestvice u epicentru 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u sudjednoj Albaniji, oko 600 je ozlijeđeno, a više od 80 tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Uništen je veliki dio modernih hotelskih kapaciteta, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Potres je razorio veliki broj kulturno-povijesnih spomenika i hotelsko-turističkih objekata, oštećene su prometnice, stambene zgrade, barska Luka i brojni gospodarski objekti.

Epicentar potresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale.

Posebno su stradali kulturno-povijesni spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrirani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na cestovnoj mreži. Potres je oštetio oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih cesta.

Procijenjena šteta je bila oko 4,5 milijardi dolara.

Do kraja 1979, registrirano je 90 jakih naknadnih potresa, s magnitudom većom ili jednakom 4.0, preko 100 potresa s magnitudom 3.5 – 4.0, kao i skoro 10 tisuća slabijih potresa.

Brotnjo.info

Podijeli objavu