Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Hrvatska nastavlja gradnju autoceste od Ploča prema Dubrovniku

  Hrvatska nastavlja gradnju autoceste od Ploča prema Dubrovniku

  Podijeli objavu

  Nakon deset godina tišine i neaktivnosti, hrvatska Vlada ponovo kreće u projekt gradnje autoceste prema Dubrovniku.

  Posljednji put autocesta prema Dubrovniku spominjala se 2009. godine kada su u Osojniku na velebnoj priredbi u prisustvu tadašnjeg premijera Ive Sanadera potpisani ugovori o gradnji vrijedni 3,675 milijardi kuna bez PDV-a za dionicu Doli – Dubrovnik. Iako su ugovori potpisani, novac za taj projekt nije osiguran, radovi nikad nisu započeli i sve je prekrio zaborav, piše Novac.hr.

  Iako iz tog vremena postoje dozvole, projekti i nacrti, Hrvatske autoceste ove će godine potrošiti 4,06 milijuna kuna kako bi proanalizirale prometni sustav Južne Dalmacije na području Dubrovačko-neretvanske županije i njegovu povezanost s postojećom autocestovnom mrežom te će utvrditi isplativost i izvedivost gradnje autoceste od postojećeg čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do grada Dubrovnika, ili je bolje koristiti autocestu kroz Bosnu i Hercegovinu s odvojkom za Dubrovnik.

  Sufinanciranje EU

  No, ministar prometa Oleg Butković u petak je već preduhitrio Studiju ustvrdivši da će se graditi autocesta Ploče – Dubrovnik, ali pitanje je kada. On, naime, računa da će EU sufinancirati ovaj projekt u sljedećem operativnom razdoblju. Naši nam sugovornici tvrde kako je Studiju potrebno napraviti jer se u proteklih deset godina izmijenila cestovna slika na jugu Hrvatske, ali i u BiH. Sagrađena je autocesta do iza Ploča te se grade most Pelješac i nova cesta preko Pelješca. U susjednoj BiH počela je gradnja dijela Vc koridora od Počitelja do granice s Crnom Gorom kroz Popovo polje.

  U odnosu na prije 10 godina trasa autoceste sada bi bila nešto izmijenjena. Tada je trasa išla od Ploča do granice s BiH kod Neuma i nastavljala se s druge strane do Dubrovnika.

  Cijeli članak dostupan je na OVOM LINKU

  Podijeli objavu