Naslovnica POLITIKA Zastupnički dom usvojio Proračun FBiH, sutra bi to trebao učiniti i Dom...

Zastupnički dom usvojio Proračun FBiH, sutra bi to trebao učiniti i Dom naroda

Podijeli objavu

Početkom tjedna dogovorena načela rada i funkcioniranja parlamentarne većine u FBiH položila su prvi u nizu testova funkcioniranja.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici, nakon višesatne rasprave, usvojio je prijedlog proračuna za 2018. Proračun je dobio potporu zastupnika vladajućih SDA, SBB-a i HDZ-a, odnosno HNS-a BiH, uz protivljenje oporbe na čelu s SDP-om, posebno zbog činjenice da Vlada FBiH nije prihvatila ni jedan od skoro 350 uloženih amandmana, piše Večernji List.

Obrazlažući predloženi proračun FBiH za 2018., predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić uz ostalo je istaknuo kako je iznos od 2,88 milijardi dosad najveći nominalni iznos proračuna koji je FBiH usvojila te naveo da je značajno više sredstava nego prije, ukupno 262 milijuna, što je skoro deset posto od ukupnog proračuna, predviđeno za kapitalne investicije. Dosad je za te namjene izdvajano varijabilnih šest posto, dodao je. Prihodi od neizravnih poreza su u odnosu na prošlogodišnji proračun povećani za 5 posto odnosno za 84 milijuna KM, a od neporeznih ubiranja za 193,7 mil. KM.

Ovakav je proračun, za koji u Vladi FBiH tvrde da je kvalitetan i realan, rezultat dosadašnjeg rada Vlade FBiH, između ostalog, i poduzetih aktivnosti na poboljšanju poslovnog okruženja i restriktivnijoj fiskalnoj politici koja se nastavlja i u ovoj godini, a ogledat će se i u ograničavanju rasta tekuće potrošnje i povećanja broja zaposlenih u federalnim tijelima Uprave.

Izuzetak su Vrhovni sud, Federalno tužiteljstvo i sudska policija. U ove tri institucije povećan je broj zaposlenih za 65, a razlog je početak rada posebnih odjela pri Vrhovnom sudu i Tužiteljstvu FBiH, radi provedbe seta antikorupcijskih zakona. Isključivi je to razlog zašto je došlo do blagog porasta izdvajanja novca za plaće i naknade u 2018., naveli su iz Vlade FBiH. Osim što je realan i kvalitetan, proračun za 2018. ima i snažnu razvojnu komponentu, tvrde njegovi predlagatelji. Ogledat će se u ulaganjima u cestovnu infrastrukturu, odnosno izgradnju brzih cesta, u planiranom iznosu od 183 milijuna KM. Izvore za ovaj projekt Vlada FBiH pronašla je u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća.

U cilju privlačenja investicija u pojedine lokalne zajednice, planirano je pet milijuna maraka za izgradnju industrijskih zona, a osim navedenih, planirano je povećanje ukupnog iznosa koji se svake godine izdvaja za niže razine vlasti kojima će u 2018. godini biti raspoređeno 18 milijuna KM.

Ova sredstva će biti, kao i dosad, raspoređena županijama i općinama. Nastavak aktivnosti usmjerenih prema povećanju zaposlenosti u Federaciji BiH planira se realizirati kroz projekt programa podrške zapošljavanju financiranom od Svjetske banke u iznosu od 12,7 milijuna KM. Njime će biti omogućen kontinuitet u provođenju aktivnih mjera zapošljavanja različitih kategorija stanovništva koje je Vlada Federacije BiH započela donošenjem uredbe o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju, čija se provedba privodi kraju.

U cilju poboljšanja statusa mlađih kategorija stanovništva i potrebe za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja, Vlada planira preko Union banke formirati posebnu kreditnu liniju s kamatnim stopama do tri posto, koja će biti usmjerena prema rješavanju stambenog pitanja mlađih kategorija stanovništva. Planirano je da se sredstva u iznosu od 10 milijuna KM, kao subordinirani dug prema Union banci, udruže sa sredstvima banke kako bi se osigurala kreditna linija od oko 20 milijuna KM. Izdvajanja za socijalne kategorije, branitelje i civilne invalide ostaju nepromijenjena, dok su izdvajanja za Zavod MIO povećana za pet milijuna KM u odnosu na 2017. godinu i planirana su u iznosu od 258 milijuna KM. Kako bi FBiH dobila proračun, ostalo je da ga na sutra zakazanoj sjednici potvrdi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu