Naslovnica POLITIKA VIDEO Plenković: Duboka moralna nepravda prema hrvatskom narodu

VIDEO Plenković: Duboka moralna nepravda prema hrvatskom narodu

Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare izrazio je žaljenje zbog presude Haškog suda koji je potvrdio kazne Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Izrazio je najdublju sućut obitelji Slobodana Praljka koji je preminuo u bolnici nakon što je u haškoj sudnici popio otrov.

“Njegov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH”, poručio je premijer. Podsjetio je na potporu Hrvatske BiH u vrijeme kad je bila suočlena sa srpskom agresijom.

“Hrvatska je prekinula srpsku opsadu Bihaća u dogovoru s Armijom BiH. U savezništvu s Armijom BiH oslobodila je velik dio BiH, čime je omogućen završetak rata. Pružali smo utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su na referendumu stvorili temelje za suverenu i samostalnu BiH”, rekao je Andrej Plenković.

“Potvrđeno je da u nadležnosti ovog suda nije zaključivanje o odgovornosti države Hrvatske. Smatramo da državni vrh u tim vremenima nije mogao biti povezan s činjenicama kakve su interpretirane u presudi iz 2013.”, nastavio je premijer. Naglasio je kako je apsurdno da ni u jednoj presudi do sad nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vodstva zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom podhvatu. “U svjetlu svega navedenoga razmotrit ćemo mogućnosti kako bismo osporili navode iz današnje presude”, rekao je.

Na pitanje kako komentira izjavu zastupnice Vesne Pusić koja je rekla kako je ovo presuda tadašnjem političkom vodstvu Republike Hrvatske, premijer Plenković istaknuo je kako odbacuje i ne prihvaća takve ocjene. “Politka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prema BiH bila je uvijek usmjerena na to da se održi njezina teritorijalna cjelovitost. Povijesne činjenice pokazat će da je Hrvatska bila ta koja je uvijek stajala uz BiH i podupirala je”, naglasio je.

“U političkom smislu teza o udruženom zločinačkom pothvatu Hrvatskoj je apsolutno neprihvatljiva. Hrvatski narod jedan je od tri konstitutivna naroda i očekujem da im prava koja im pripadaju budu neupitna”, naglasio je premijer. Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je kako Praljkov čin pokazuje kako je sve ono što je radio – Praljak radio s ciljem da radi nešto dobro za Hrvatsku – “Iz njegova kuta ovo je bio jedini način da ospori presudu koju je smatrao neprihvatljivom i neistinitom”.

Podijeli objavu