Naslovnica CRNA KRONIKA Među prvima je stao u obranu Brotnja i Hrvata Hercegovine: Preminuo je...

Među prvima je stao u obranu Brotnja i Hrvata Hercegovine: Preminuo je Davor Jović, junak Domovinskog rata

Podijeli objavu

Šok, nevjerica, tuga… zavladala je Vrgoračkom krajinom kad se brzinom munje proširila vijest da je iznenada preminuo  junak Domovinskog rata, umirovljeni bojnik  Davor Jović (rođen 1956. godine), jedna od udarnih igli legendarne Četvrte gardijske brigade.   

Nema onog tko je nije pustio suzu kad je ovo čuo, jer Davor je svima bio u srcu, kao vojnik, sportaš, branitelj, trener…

Pisati o Davoru, kao čovjeku s kojim sam išao na  športska natjecanja, pratio rad njegova kluba u ovom trenutku, nije lako jer duša me i srce boli- izgubio sam prijatelja! No, nisam ga samo ja izgubio nego veliki dio Vrgoračke krajine, branitelja i sportaša jer Davor nikad nikome nije rekao –ne mogu ili neću! – napisao je novinar Slobodne Dalmacije Mate Primorac.

Od malih nogu pokazivao je nevjerovatne fizičke predispozicije i snagu, stoga je logičan izbor bio odlazak u borilačke sportove. Dva puta je bio prvak bivše države u full conttactu 1984.god i 1989.god u kategoriji do 84 kg. Odmah na početku Domovinskog rata stavio se Hrvatskoj na raspolaganje, napustio je posao u makarskoj „Metaplastici“ i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi.

Prolazi sva ratišta s „Četvrtom“ dva puta je bio teško ranjen, no liječnicima je izričito naredio da mu skinu 80-postotnu invalidnost kako bi ponovno otišao na bojišnicu. Bez njega ni jednu akciju nisu započimali pokojni general Andrija Matijaš Pauk i današnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane, general Damir Krstičević.

S gelerima u sebi i s 41 godinom na leđima pravi još jedan poduhvat kojem su se divili svi između ostalih i predstavnici američke vojske. Pobjeđuje 1997.god na 76 kilometara dugom maratonu „Prvi do Knina, prvi do slobode“ koji je u sebe uključivao  pucanje u mete i zaobilaženje prepreka, te tako postaje i najbolji hrvatski vojnik. Nakon umirovljena, vraća se svojoj staroj ljubavi-borilačkom sportu.

Zajedno s prijateljem Joškom Radonićem iz pepela, bez ikakvih uvjeta, stvara najboljeg vrgoračkog sportaša, Nikicu Radonića s kojim prvo osvaja titulu prvaka Hrvatske u kick-boxingu, zatim Europski i Svjetski kup, a nedavno Radonić postaje i viceprvak svijeta.

Zajedno su pokorili Europu i svijet, jer Davor ništa nije priznavao osim vrha. Najveća Davorova ljubav i potpora bila je supruga Danja i dva sina Ante i Jure koje je od malih nogu učio radu i poštenju jer to je bio Davorov životni moto. Svoja poznanstva i prijateljstva sa svim čelnim ljudima u državi koristio je da pomogne svom rodnom kraju! Stoga je ovo veliki i težak udarac za Vrgoračku krajinu!

Kakva je poveznica pokojnog Jovića i Brotnja?

Proljeće je 1992. godine. Nakon agresije na Hrvatsku četnici su krenuli i na BiH.  Opkolili su Mostar, dolinu Neretve i nalaze se na rubnim dijelovima općine Čitluk. Uz hrabre branitelje iz Brotnja i Hercegovine u pomoć stiže Četvrta brigada predvođena današnjim ministrom obrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, a s njim i domoljubi  među kojima je bio pokojni Davor Jović.

Prilikom borbi na Slipčićima ginu njihovi suborci Ante Gašpar, Ivica Parat, Neno Vučica i Vlado Gotovac.

Nakon Domovinskog rata, svake godine, 7. svibnja, na obljetnicu pogibije svojih suboraca, Jović je s obiteljima stradalih, članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i izaslanstvom grada Vrgoraca, polagao vijence i palio svijeće na mjestu njihovoga stradavanja. Tako je bilo i ove godine, kada je u pratnji ministra Krstičevića posljednji put došao pokloniti se svojim palim suborcima, s kojima je od danas u vječnosti.

Neka mu je laka hrvatka gruda za koju se borio. Počivao u miru Božjem!

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu