5.2 C
Čitluk
Utorak, 31. 03. 2020.
Naslovnica POLITIKA VIDEO Plenković i Čović iz Zagreba: Za istinsku ravnopravnost Hrvata i protiv...

VIDEO Plenković i Čović iz Zagreba: Za istinsku ravnopravnost Hrvata i protiv građanske BiH!

Podijeli objavu

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković te predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH (i predsjedatelj Predsjedništva BiH) prof. dr. sc. Dragan Čović danas su – nakon sastanka vodstava dviju stranaka u našoj Središnjici u Zagrebu – dali izjave za brojne okupljene novinare.

Dvije sestrinske stranke već 27 godina zajedno rade na dobrobit hrvatskoga naroda kako u RH, tako i u BiH. Temelji prijateljskog međustranačkog odnosa – poput zajedničke brige o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, uzajamne potpore na izborima ili pomoći BiH na njenome europskom putu – jamstvo su daljnjeg jačanja međusobne političke suradnje.

PLENKOVIĆ: Na međunarodnoj ćemo se razini zauzeti za ravnopravnost Hrvata u BiH!

O SADRŽAJNOM SASTANKU

Zadovoljstvo mi je da je danas s nama ovdje predsjedatelj Predsjedništva BIH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović – zajedno s najužim vodstvom HDZ-a BiH. Sastanak je bio sadržajan – potvrda je to kontinuiranog dijaloga između dva HDZ-a. Naša glavna zadaća je u međusobnoj suradnji podupirati kvalitetne odnose između Hrvatske i BiH, europski put BiH te reforme na kojima BiH predano radi. S nama su danas bili i zastupnici Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru i kolegica Željana Zovko, naša zastupnica u Europskom parlamentu. Dotaknuli smo sve aktualne teme, a na međunarodnoj ćemo se razini založiti za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

O PRIPREMAMA ZA IZBORE U BIH

Otprilike je godinu dana do izbora u BiH i dolazi vrijeme da se stranački organiziramo i pomognemo jedni drugima. Za HDZ je važno da izborni sustav bude pravičan i da rezultira izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda. Stoga je važno da se u sljedećim tjednima donesu odluke u skladu s nekoliko sudskih presuda. Naglašavam da HDZ u svom programu – a to kao što vidite radi i Vlada RH – stavlja fokus na odnose s BiH. Zajednička sjednica dviju vlada 7. srpnja u Sarajevu bio je referentan trenutak. Više od 50 točaka dnevnog reda, razgovori s Predsjedništvom BiH i europska potpora. To je okvir, plus daljnja ulaganja i gospodarska suradnja. Ovo su bili odlični susreti – veselimo se nastavku suradnje.

O IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA U BiH

Bitno bi bilo postići politički konsenzus i dogovor ključnih političkih stranaka u BiH o izbornom zakonu. Nije dobro da zakonodavstvo omogućuje da jedan narod može drugome birati predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ono što je ključ – očekujemo da prijedlozi koje su naši kolege iz HDZ-a BIH stavili na dnevni red Doma naroda BiH i Zastupničkog doma BiH budu temeljito raspravljeni. Treba vidjeti može li se oko toga okupiti politička volja i ostalih stranaka – čime bismo omogućili istinsku ravnopravnost Hrvata u BiH. Tražimo rješenja u interesu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.

ČOVIĆ: Zajednički ćemo animirati prijatelje u svijetu protiv koncepta „građanske BiH“!

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA & GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Drago mi je da smo dana razgovarali o svom pitanjima o kojima je predsjednik Plenković govorio. Dotaknuli smo mnoge teme koje infrastrukturno trebaju snažiti odnose između dvije države. Dakle, države članice EU-a i NATO-a te države koja to pokušava biti. HDZ BiH – kao i svi partneri iz Hrvatskog narodnog sabora- nastoje da europski put bude prioritet vanjske politike BiH. Dotaknuli smo se mosta na Svilaju i kod Gradiške, pitanja granice kod Kostajnice, Pelješkog mosta… Jednako tako i infrastrukturnih projekata kojima smo apsolutno vezani. Duboko vjerujem da će i granični prijelazi kao što su Vaganj i Kamensko biti nadopuna ovome što radimo. Vjerujem da ćemo vrlo brzo otvoriti i dva konzulata Republike Hrvatske – u Vitezu i Livnu.

O POŠTIVANJU KONSTITUTIVNOSTI

Mislimo da možemo napraviti iskorak – kako bi se zaštitila ravnopravna pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog. Zajednički ćemo animirati veliki broj prijatelja da ne nasjednu na kalkulaciju da etničko, narodno treba izbrisati iz Ustava BiH – kako bi ona postala građanska. A to „građanska“ u konačnici znači – unitarna BiH. Prioritet nam je – jačajući našu zajedničku suradnju – i priprema za izbore. U tom smo smislu informirali predsjednika Plenkovića i sve kolege što radimo s izbornim zakonodavstvom. Želimo osigurati da hrvatski narod može birati svoje predstavnike – i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda BiH.

O FEDERALIZMU

Federalizam u BiH je projekt koji je upravo gospodin Plenković, zajedno s našim europarlamentarcima, definirao kroz Europski parlament. To je nešto što apsolutno podržavamo kao koncept, kao dugoročno rješenje kako urediti modernu i europsku BiH, priopćeno je iz HDZ-a.