Naslovnica CRKVA FOTO: Svečana akademija u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja Ratka Perića

FOTO: Svečana akademija u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja Ratka Perića

Podijeli objavu

Povodom  25. obljetnice biskupskog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog jučer je u Mostaru upriličena svečanost koja je okupila biskupe, nadbiskupe i svećenike iz čitave regije, predstavnike islamske i pravoslavne zajednice,  politički vrha BiH, a u Mostar je tim povodom stigla i živa riječ pape Franje.

„Budući da nam je znano kako si u obnašanju i svećeničke i biskupske službe djelovao spremno marljivošću ovom prigodom želimo s tobom kao brat s bratom porazgovoriti“, stoji u pismu pape Franje koje je pročitao na svečanoj akademiji papin izaslanik iz Vatikana a potom svečano uručio biskupu Periću, javlja Pogled.ba.

Papa je u svom pismu istaknuo kako vrlo dobro zna i cijeni rad biskupa Perića od samog njegovog početak pa sve do danas.

„U okviru pastorske službe svim si se silama zalagao za vječno spasenje sebi povjerenih Kristovih vjernika, a bio si brižljiv i u obnavljanju crkvenih zgrada iz ratnih ruševina , te si osobito povezan s učiteljstvom crkve očitovao ljubav i pratio trend u kojem si učvrstio ugled promičući umni i duhovni život i crkvenu svetinju“, istaknuo je papa Franjo.

Naglasio je kako je dobro znano da je biskup Perić poznat voditelj duhovnih vježbi i da je napisao ne mali broj knjiga, te da je u Rimu surađivao kao na kongregaciji za evangelizaciju naroda.

„ Primi časni brate cjelov ljubavi i mira i naše dobre želje povezane s ovim molitvama. Isus dobri pastir po zagovoru Blažene Djevice Marije neka te čuva, te obiljem višnjih darova osnažuje i obogaćuje. Svemu tome neka kao posljednji ti svjedok naše bratske ljubavi da blagoslov koji  sjećajući te se u gospodinu u žrtveniku, rado udjeljujem tebi i puku povjerenu tvojoj skrbi moleći od svih vas da se molite za nas i za naše Petrovsko služenje, stoji između ostalog u pismu pape Franje biskupu Peiću koje mu je svečano uručio papin izaslanih iz Vatikana.

Generalni vikar biskupije don Željko Majić je potvrdivši veliki značaj u djelovanju biskupa Perića napravio kratak presjek njegovoga djelovanja od 14  rujna 1992 godine.

„U jeku rata 14 rujna 1992 godine naš biskup nije mogao biti zaređen u mostarskoj katedrali zato što je bila razrušena, nego je zaređen u Crkvi Gospe od zdravlja u Neumu“, podsjetio je Majić. Govoreći o značaju djelovanja biskupa Perića podsjetio je  na obnovu mostarske katedrale, brojnih crkava, pastoralnih centara tako i duha vjernika, ali i na sam proces međureligijskog dijaloga u koji je kako naglašava svesrdno bio uključen.

Predsjednik biskupske konferencije Republike Hrvatske mons. Želimir Puljić je naglasio kako je biskup Perić ostavio veliki trag u radu biskupskih konferencija kako u BiH tako i u Hrvatskoj ali i šire suočavajući se s brojni teškoćama s kojim se nosi  Katolička Crkva.

„Dok se crkva zalaže za zemaljsku domovinu, on nas svom dušom upućuje na onu nebesku. Zbog toga je naš slavljenik bio vrlo kritičan prema svakoj vrsti zastranjivanja kako u crkvi tako i u društvu i odvažan u susretima sa svjetskim moćnicima, te političkim i medijskim manipulatorima javnoga mijenja“, kazao je mons Puljić. Podsjetio je kako su zbog toga biskupu Periću pripadale brojne kritike bezočnih klevetnika, ali kako je naglasio, to nije umanjilo njegov apostolski rad  za odgoj vjernika i navještaj istine.

Ističući značajna djela  mostarskog biskupa svečano je predstavljena i njegova najnovija knjiga „Gospodine sjeti me se u raj kad dođeš“ , o kojoj je s puno žara govorio mons Petar Rajič , apostolski nuncij u Angoli, koji je porijeklom iz Hercegovine.

Radi se kako je naglasio o zbirci biskupovih nagovora, propovijedi, meditacija o križu Kristovu kao i uskrsnim propovijedima, koje kako je naglasio šalju snažne poruke.

Snažne poruke iz Mostara svekolikoj javnosti bez sumnje su poslane i činjenicom da su na svečanost obilježavanja 25 obljetnice od biskupskog ređenja Ratka Perića među brojnim biskupima, nadbiskupima i svećenicima iz čitave regije  između ostalih došli izreći čestitke mostarski paroh Radivoje Krulj, Mostarski muftija Salem ef, Dedović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U sklopu svečanosti kako je najavljeno sutra će se mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve s početkom u 10 sati služiti svečana sveta misa na kojoj će sudjelovati do sada 19 prijavljenih biskupa i nadbiskupa iz okolnih zemalja, te  preko stotinu svećenika i mnoštvo vjernika.