Naslovnica POLITIKA Dnevni Avaz: BiH i Hrvatska pitanje Neuma dogovorile prije 11 godina, Bakir...

Dnevni Avaz: BiH i Hrvatska pitanje Neuma dogovorile prije 11 godina, Bakir i SDA obmanjuju javnost

Podijeli objavu

Bosna i Hercegovina je još 2006. godine riješila dilemu u vezi s otvorenim prilazom Neumu kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, pokazali su dokumenti koji su u posjedu „Dnevnog avaza“.

Iako SDA sateliti i tursko-plaćenički mediji u službi Bakira Izetbegovića danima obmanjuju bh. javnost kako će BiH izgradnjom mosta, za što je Europska unija osigurala novac, ostati uskraćena za izlaz na otvoreno more, dokumenti potvrđuju drugačije.

Naime, bh. strana je na sastanku u Sarajevu, zajedno sa stručnjacima i ekspertima iz Hrvatske, postigla dogovor i usuglasila sve stavove o osiguranju neškodljivog prolaska ispod budućeg mosta kopno – Pelješac.

Visina mosta

Sastanak na kojem su usaglašeni svi stavovi, a koje je potpisalo i osam stručnjaka iz BiH, održan je 7. prosinca 2006. godine i tada je Hrvatska prihvatila sve prijedloge bh. strane. U usuglašenom dokumentu naglašeno je kako se prihvaća prijedlog bh. stručne skupine o dimenzijama plovnog puta, koji podrazumijeva širinu plovnog puta od 200 metara te visinu svijetlog otvora od mosta od 55 metara.

Na istom sastanku je odbijen hrvatski prijedlog da most bude visok 45 metara, već je prihvaćen prijedlog bh. strane, pa će most biti visok 55 metara. Također, odbijen je prijedlog Hrvatske o širini plovnog puta, koji će biti 200 metara, kako je to predložila bh. strana.

Pet plovnih putova

U javnosti se, također, špekulira o „paralelnom plovnom putu“, pa pojedini SDA stručnjaci traže da dva broda mogu istovremeno uplovljavati/isplovljavati iz Neuma. No, svjesno se krije i zanemaruje činjenica da je most Pelješac projektiran s pet plovnih putova, što potvrđuje i mapa, od kojih je središnji visine 56, a dva bočna po 48 i 40 metara. Istovremeno, plovni put širine 200 metara podrazumijeva širinu između osovine stupova 285 metara. .
EU sve nadgledala i znala

Podatak da je EU sve nadgledala i znala kada je u pitanju projekt ”Pelješki most” potvrđuju dokumenti i prepiske između Izeta Bajrambašića, tadašnjeg pomoćnika ministra prometa BiH, i predstavnika EU po pitanju mosta kopno – Pelješac, prof. Adama Prokopowitza, u svojstvu voditelja tima za izradu predstudije izvodljivosti iz firme ”Safege”, koju je Europska komisija izabrala za ovaj projekt. Prepiska i komunikacija dokazuju da ne stoji ni teza da u pregovorima EU nije vodila aktivnosti s bh. stranom, posebice Bošnjacima, što je lažna teza iz kuhinje SDA.

Hrvatska dala i fotodokumente

Predstavnici Vlade Hrvatske dostavili su u srpnju prošle godine bh. vlastima fotodokumentaciju iz koje je vidljivo da nema nikakvih prepreka da se započne s izgradnjom Pelješkog mosta u blizini Neuma. Dostavljena je i dokumentacija o prolasku brodova ispod mosta, piše Dnevni Avaz.