Naslovnica GOSPODARSTVO FOTO Iz Paoče za Kinu krenuo prvi kontejner sa šest vrsta vrhunskih...

  FOTO Iz Paoče za Kinu krenuo prvi kontejner sa šest vrsta vrhunskih vina „Andrija“

  Podijeli objavu
  Foto: Zdenko Rozić

  Zbog vrhunske kvalitete glasovita vina „Andrija“ , koja se proizvode u Podrumima Andrija u Paoči, sve su poznatija i traženija  kako na domaćem, tako i na vrlo izbirljivom europskom i svjetskom tržištu.

  Stoga ne čudi što se vrhunska vina „Andrija“ već dugi niz godina uspješno prodaju u  petnaestak europskih zemalja i ostalim dijelovima svijeta.

  Tako smo ovih dana nazočili još jednom velikom poslovnom uspjehu tog vinskog podruma iz Paoče. Naime, u četvrtak,10 kolovoza, su Podrumi Andrija započeli izvoz svojih vrhunskih vina „Andriju u najmnogoljudniju zemlju Kinu.

  Foto: Mile Pavlović

  Zahvaljujući suradnji direktora Podruma Andrija Miroslava Ćorića s glavnim kinerskim uvoznikom čije je sjedište u Banjaluci, u četvrtak je u Podrumima Andrija utovaren prvi kontejner s ukupno 10.400 butelja čak šest različitih vrsta vrhunskih vina „Andrija“, koji je otpremljen prema riječkoj luci i dalje za Kinu.

  Treba istaknuti da svaka boca vina „Andrija“ koja se izvozi za Kinu ima posebnu etiketu s hercegovačkim motivima te zakonom propisanim karakteristikama o geografskom podrijetlu, sastavu  i kvaliteti vina.  Uz vrhunsku kvalitetu, zasigurno je i to jamstvo da će se vina „Andrija“ u Kini uspješno prodavati.

  Foto: Mile Pavlović

  Budući smo nazočili tom značajnom događaju, iskoristili smo prigodu i direktora Podruma Andrija Miroslava Ćorića upitalo što za njih znači početak izvoza vina na kinesko tržište :

  – To je doista od velikog značenja, ne samo za našu obitelj, nego i za sve naše kooperante, za cijelo Brotnjo i Hercegovinu. Jer Kina je mnogoljudna zemlja i veliki je potrošač vina. Budući da je pijenje vina u Kini tek u razvoju, nadam se da će ovakvih kontejnera s vinima „Andrija“ koje ćemo upućivati u Kinu, u budućnosti biti još mnogo.  Kod nas je pravilo:  kad krenemo izvoziti naša vina u neku državu, to nastavljamo trajno raditi. U prvom kontejneru za Kinu smo uputili šest različitih vina „Andrija“ (vrhunske žilavka, vrhunska blatina, Shiraz, blatina Barrique, žilavka Barrique i žilavka selekcija) i to u omjeru cijena od 3 do 10 eura po butelji pa ćemo vidjeti koje će se najbolje prodavati. Budući da  svoja vina izvozimo i u 14 europskih zemalja te u SAD, početak izvoza u Kinu  predstavlja nam veliki poticaj i sve naše ljude zadovoljnima jer nam, hvala Bogu, izvoz ide dobro.

  U koju zemlju vam je najisplativije izvoziti vino ?

  – Kod nas su sve izvozne cijene iste pa nam je najisplativije izvoziti u zemlje u kojima se najviše proda našeg vina, a trenutno su to Hrvatska, Nizozemska i Njemačka. Za tri mjeseca kreće drugi kontejner za Kinu, pa ukoliko se to nastavi, nadamo se da će Kina biti najveći uvoznik vina „Andrija“.

  Vlasnik “Podruma Andrija” gosp. Miroslav Ćorić | Foto: Mile Pavlović

  Koliko vina izvezete godišnje u ovih petnaestak zemalja ?

  – Do sada smo ove godine izvezli oko 35 posto ukupne naše godišnje proizvodnje vrhunskih vina Andrija. Nadam se da će se do kraja godine to osjetno  povećati.

  Kolika bi trebala biti realna ekonomična cijena butelje vrhunskih vina žilavke i blatine ?

  – Bit ću iskren, cijena naše vrhunske žilavke je 4 eura i mislim da je to jako pristojna cijena, iako po kvaliteti zaslužuje biti veća. Ali, mi smo mala zemlja, pa kad dođete u Kinu i spomenete BiH ili Hrvatsku, svi pitaju koji je to dio Europe. Znači za nas se ne zna. Mi moramo u početku nešto žrtvovati, nuditi   primamljivu cijenu, brinuti o vrhunskoj kvaliteti grožđa i vina da se ljudi u to uvjere i upoznaju ih. To pokazuju i brojna priznanja dobivena za kvalitetu naših vina diljem svijeta.

  Portret koji krasi “Podrume Andrija” u Paoči – Otac Andrija i sinovi Valentin, Miroslav i Šito Ćorić | Foto: Mile Pavlović

  Koji su najveći problemi u vinarskoj proizvodnji u BiH?

  – Najveći problemi su ti što u našu zemlju uvoze vina koja nisu kontrolirana, ne provjerava se jesu li kvalitetna ili vrhunska, a naša se vino strogo kontroliraju, što mi je drago jer s tim nemamo nikakvih problema. Bilo bi dobro da vina koja se uvoze u BiH isto tako strogo kontroliraju jer ne može biti vrhunsko vino 3,5 do 4 KM, to je doista smiješno.

  Što mislite o nekontroliranom uvozu grožđa?

  – E to je nešto drugo. To se ne može zabraniti, samo bi trebalo pozvati uvoznike da na etiketi napišu da je grožđe iz Makedonije i da je prerađeno ovdje, a ne da na bocama napišu domaća žilavka ili domaća blatina.

  Kakva je, zapravo, broćanska vina?

  _ Zbog svoje kvalitete, vina proizvedena od autohtonih sorti grožđa žilavke i blatine prepoznatljiva su u svijetu, a i ostale sorte vinove grožđa i vina od njih su jako dobra. Primjerice naš šampion crnih vina Vranac selekcija ima 15,8 procenata alkohola.

  Kakva su ovogodišnja kvaliteta i urod grožđa s obzirom na štete od vremenskih nepogoda ?

  –  Travanjski mraz, a sad i ova suša pričinili su goleme štete pa će grožđa  u nekim vinogradima biti i do 90 posto manje. Kod nas i naših kooperanata ostalo je nekih 30 posto grožđa od uobičajenog prosjeka.  Ukoliko brzo padne jaka kiša, barem bi poboljšala kvalitetu grožđa.

  Foto: Zdenko Rozić

  Kolike će biti ovogodišnje otkupne cijene grožđa?

  – Otkupnu cijenu grožđu Podrumi Andrija uvijek određuje po kvaliteti i uvijek izlazimo ususret svojim dugogodišnjim kooperantima i dajemo im bonuse za vjernost i suradnju kao i za kvalitetu grožđa. Mislim da će ovogodišnje otkupne  cijene grožđu biti za 20 posto više nego lani.

  Kako unaprijediti Vinogradarsku proizvodnju?

  – Država bi se morala malo viša pobrinuti za našu jadnu poljoprivredu.Vijek vinove loze je 25 do 35 godina. Bilo bi dobro kad bi država subvencionirala podizanje vinograda primjerice besplatnim sadnicama i repromaterijalom jer naš narod zna dobro raditi i proizvoditi kvalitetno grožđe i vino. Dakle kad bi imali podršku države, naši Hercegovci bi ostajalo ovdje i ne bi išli vani.

  Što mislite hoće li uzgoj smilje postupno potisnuti vinovu lozu?

  – Daj Bože, ali mislim da neće. To bi se dogodilo samo ako bi se isplatilo, ali teško. Teško,  jer krenulo se „grlom u jagode“, a nije osigurano tržište. Koliko čujem od svojih prijatelja koji su sadili smilje, dobro bi bilo kad bi se zajamčila prodaja.

  Podrumi Andrija na manifestaciji „Vino iz vruja“

  Treba istaknuti da su Podrumi Andrija (jedini predstavnici BiH) zajedno s još nekoliko poznatih Vinskih podruma iz Hrvatske sudjelovali u vrlo zanimljivoj akciji pokraj Opatije pod nazivom“Vino i vruja“. Naime, još 5. kolovoza 2015. godine, kao jednini predstavnik  BiH,  Podrumi Andrija su potopili 1000 boca svojih vina Andrija na jednogodišnje odležavanje i dozrijevanje u moru na dubini od 22 metra i to u vruju, tj. u podmorski izvor slatke vode pokraj Opatije. Nakon što je vino bilo potopljeno godinu dana u moru. 5. kolovoza organizirana je tradicionalna manifestacija pod nazivom „Vino u vruja“ – ceremonija vađenja  i kušanja tih vina iz mora što traje nekoliko dana.  Prema riječima Miroslava Ćorića, toj su  manifestaciji nazočili brojni vinoljupci koji su sa zadovoljstvom kušali i hvalili kvalitetu vina iz mora.

  – Zadovoljan sam što smo prvi iz Hercegovine s vinima Andrija sudjelovali u toj zanimljivoj akciji potapanja i odležavanja vina pod morem. Mi vinari iz Hercegovine dogovorili smo se s čelnicima općine Neum da ćemo krajem rujna obaviti prvo potapanje vina na jednogodišnje odležavanje po morem u blizini  Neuma. Vino koje je odležalo pod morem ima nešto izraženije sekundarne arome što predstavlja veliko bogatstvo jer u tim uvjetima vino brže dozrijeva – kaže Miroslav Ćorić, direktor podruma Andrija iz Paoče.