Naslovnica POLITIKA I Sizif bi odustao: Dok mu Bakir radi o glavi Čović bi...

I Sizif bi odustao: Dok mu Bakir radi o glavi Čović bi stabilizirao BiH

Podijeli objavu

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, preuzeo je jučer predsjedanje Predsjedništvom u narednih osam mjeseci, a prvi radni dan na ovoj poziciji proveo je u Bruxellesu.

U tom gradu on je razgovarao s Johannesom Hahnom, povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća.

Čović je o zastoju na europskom putu i potrebi njegovog ubrzanja razgovarao i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije.

U razgovoru za Dnevni avaz iz Bruxellesa Čović je kazao da je europske dužnosnike upoznao s namjerom da kao predsjedatelj Predsjedništva BiH na sebe preuzme odgovornost za integracijske procese naše zemlje u Europsku uniju, koji su pošljednjih 12 mjeseci u zastoju i blokadi.’

– Želio sam im prenijeti i poruku da je neke stvari koje stagniraju moguće ubrzati i završiti i naš osnovni cilj u narednom razdoblju mora biti stabilizacija BiH, a u tome ćemo sigurno imati podršku EU – kazao je Čović. Istaknuo je da BiH mora poštovati ranije zadate rokove i da se mora sve učiniti kako bi bili ispunjeni uvjeti za dobivanje Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u do kraja godine. Kazao je i da je uputio poziv Tusku da posjeti BiH u listopadu.

Čović kaže da je s povjerenikom Hahnom razgovarao o posljednjim neuspjesima BiH u Trstu, kada je propuštena šansa za članstvo u Transportnoj zajednici, zbog čega smo se, kako kaže, osramotili. – Sada ćemo to pokušati ispraviti što prije. Na nama je da resetiramo neke stvari. Moramo promijeniti u BiH koncepciju rada između nas. Gospodin Hahn vrlo je jasno kazao da su posebno posljednje komunikacije BiH s međunarodnom zajednicom u Bruxellesu i u Trstu ocijenjene kao vrlo loše po nas. Ponovno se proglašavamo nevjerodostojnim, znači preuzmemo neku obvezu i nismo je u stanju izvršiti. Ta jedna prijateljska kritika u biti znači da je i nama i njima isti cilj – BiH u EU – kaže Čović.

Također, naglasio je da je u razgovoru s europskim dužnosnicima istaknuo spremnost suradnje BiH sa susjedima, posebno s Srbijom i Hrvatskom. Čović je najavio da će po povratku u BiH organizirati sastanak lidera stranaka kako bi ponovo bili aktualizirani ranije zacrtani planovi, ali i postavljeni što brži rokovi za njihovo ispunjenje.

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu