Naslovnica CRKVA Biskupi će tražiti održavanje komemoracije i misnog slavlja u Blieburgu

Biskupi će tražiti održavanje komemoracije i misnog slavlja u Blieburgu

Podijeli objavu

Susretom su predsjedali nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, dopredsjednik BK-a BiH, te nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK-a. Sudjelovala je većina članova obaju konferencije osim trojice biskupa iz Hrvatske i jednoga iz BiH koji su bili spriječeni.

Nazočnima se u prvom dijelu zasjedanja pridružio i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco.

Dušobrižništvo u inozemstvu

Biskupi su i ovaj put posebnu pozornost u svom radu posvetili hrvatskoj inozemnoj pastvi koja je organizirana u 184 grada širom svijeta te u njima djeluje 188 svećenika, od kojih 58 dijecezanskih i 130 redovničkih. Članovi dviju Konferencija upoznati su da je u skoro svim hrvatskim zajednicama u inozemstvu, a posebice u europskim zemljama, registrirano pojačano doseljavanje Hrvata katolika iz Republike Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine i drugih biskupija u kojima stoljećima žive Hrvati.

Stožernici Crkve u Hrvata su saslušali izvješće ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu za 2021. te izrazili zahvalnost svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i drugim pastoralnim djelatnicima u hrvatskoj inozemnoj pastvi za sve što čine kao i svima koji su sudjelovali i prikupljanju konkretne pomoći za stradale u potresima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji kao i brojnim drugim akcijama.

Dogovor u vezi s misom na Bleiburgu

Pošto su saslušali izvješća o molitvi i komemoraciji žrtava hrvatskog naroda i drugih naroda u Drugom svjetskom ratu i nakon rata, biskupi su odlučili da mjerodavna tijela dviju Konferencija s dijecezanskim biskupom u Austriji dogovore način komemoracije i misno slavlje u Blieburgu koji je simbol stradanja mnogih nedužnih žrtava hrvatskog naroda diljem prostora bivše države, javila je KTA.

Članovi HBK i BK BiH upoznati su i s akcijom Hrvatskog Caritasa pod naslovom Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini i prošlogodišnjom potporom Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini kroz projekte Caritasa u Bosni i Hercegovini. U pripremi je izrada promotivnih, animacijskih i liturgijskih materijala za 2022. Središnje misno slavlje uz izravan radiotelevizijski prijenos bit će u nedjelju, 20. ožujka 2022. u župnoj crkvi u Bugojnu. Izražena je zahvalnost svima koji sudjeluju u ovom izrazu solidarnosti i kršćanske ljubavi Crkve i ljudi iz Republike Hrvatske prema Crkvi i ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovinu. Potaknuli su sve da se uključe i u ovogodišnju akciju Hrvatskog Caritasa.

Zavod Sv. Jeronima i Rimski misal

Nadalje, biskupi su detaljno upoznati s radom Biskupske komisije za Zavod Sv. Jeronima odnosno sa životom i radom u Papinskom hrvatskom zavodu u Rimu u kojem trenutno boravi 25 svećenika na poslijediplomskom studiju iz raznih biskupija Crkve u Hrvata. Radosni su i zahvalni da uprava, svećenici, sestre i svi djelatnici u Zavodu skladno surađuju te da ova važna hrvatska crkvena institucija i u ovim vremenima ispunja svoje poslanje.

Razmatrajući zajednička liturgijska pitanja, biskupi su upoznati s tijekom rada na hrvatskom prijevodu trećeg tipskog izdanja Rimskog misala. Nazočni su izrazili radost jer proces dobro napreduje te zahvaljuju svim liturgičarima i drugim osobama s teritorija obje Konferencije koje daju svoj dragocjeni doprinos za dobro cijele Crkve u Hrvata. Također, biskupi su se zahvalili što su pri kraju završne pripreme za tiskanje Kantuala Pjevajte Gospodinu pjesmu novu te imaju riječi zahvale za liturgijske glazbenike i svima koji su uključeni u taj projekt.

Različiti poticaju

Biskupi su također informirani da je pri kraju priprema knjige u kojoj će biti objedinjeni crkveni dokumenti u vezi sa sredstvima društvene komunikacije.

Tijekom susreta razmišljano je i o uvođenju propredutske godine namijenjene onima koji žele poći u bogoslovna sjemeništa kao svećenički kandidati.

Podsjetimo, uoči otvaranja radnog dijela zasjedanja biskupi su, u ponedjeljak 14. veljače, slavili euharistiju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Misu je predslavio nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputio je mons. Želimir Puljić.

Nedjelja.ba

Podijeli objavu