Naslovnica CRNA KRONIKA Potvrđena optužnica za organizirani kriminal protiv pet osoba

Potvrđena optužnica za organizirani kriminal protiv pet osoba

Podijeli objavu

Županijsko tužiteljstvo HNŽ podiglo je optužnicu protiv protiv osumnjičenih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zv. Hipa, i Armina Pajića zv. Žoha, a koju je dana 15.03.2023. godine Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Naime, optužnicom se optuženima Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Alenu Fali stavlja na teret da su tijekom 2019 godine, pa do kolovoza 2021. godine, na području Hercegovačko-neretvanske županije, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi velike vrijednosti, uz uporabu sile i ozbiljnih prijetnji, te uz uporabu oružja, kao grupa za organizirani kriminal koju je organizirao i kojom je rukovodio Sado Đugum, počinili više kaznenih djela i to kazneno djelo Organizirani kriminal iz čl. 342. u vezi sa produljenim kaznenim djelom Iznuda iz čl. 295. st.2 u vezi sa st.1 Kaznenog zakona Federacije BiH, Izazivanje opće opasnosti iz čl.323., u vezi sa kaznenim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 1. Kaznenog zakona Federacije BiH u stjecaju sa kaznenim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.238. st.1. KZ F BiH, a optuženom Sadi Đugumu stavlja se na teret, također i izvršenje kaznenih djela Navođenje na prostituciju iz čl.210. ranije važećeg KZ F BiH, Trgovina ljudima iz čl. 210a st.2. KZ F BiH i poticanje na kazneno djelo Ubojstvo iz čl. 166. KZ F BiH u vezi sa čl. 32. st.2. KZ F BiH.

Nadalje, optuženi Ismet Vrce zv. Hipa se tereti da je počinio kazneno djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st.2. u vezi sa st.1 KZ F BIH, dok se optuženi Armin Pajić tereti za pomaganje u izvršenju kaznenog djela Izazivanja opće opasnosti iz čl. 323. st.1. KZ FBIH u vezi sa čl.33.st.2 u vezi st.1. KZ FBIH.

Dana 17.03.2023. godine u Županijskom sudu u Mostaru održat će se ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za produljenje pritvora optuženom Sadi Đugumu, kao i prijedlogu za određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta optuženom Alenu Fali. Optuženi Sado Đugum, Adnan Šljivić, Alen Fale i Ismet Vrce zv. Hipa su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela – priopćeno je iz službe za odnose s javnošću Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Podijeli objavu