Naslovnica POLITIKA Hoće li plaće rasti za 400 KM? Na potezu Zastupnički dom Parlamenta...

Hoće li plaće rasti za 400 KM? Na potezu Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Podijeli objavu

Udruga poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH zatražili su od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da na dnevni red sjednice zakazane za 15. ožujak hitno uvrste Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

U pismu, koje je Udruga poslodavaca u FBiH uputilo Mirjani Lepić-Marinković, predsjedsjedateljici i dopredsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edini Gabeli i Mladenu Boškoviću, navodi se da su radni materijali za tu točku dnevnog reda dostavljeni još krajem prošle godine od ovlaštenih predlagača, a da prema javno objavljenoj najavi sjednice (zakazane za 15. ožujk ove godine) ti prijedlozi nisu uvršteni u dnevni red zasjedanja.

Kako navode u priopćenju za javnost, UPFBiH i SSSBiH još jednom ukazuju na značaj Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak i na potrebu uvrštavanja na dnevni red predstojeće sjednice i njihovo hitno usvajanje.

– Predloženi zakoni su korisni za cjelokupnu društvenu zajednicu, a usvajanje tih zakona bi omogućilo brzu reakciju u kojoj nijedan od socijalnih partnera (vlast, sindikati, poslodavci) ne bi pretrpio štetu nego bi svi imali izravnu korist. Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna zakona zaposlenima u realnom sektoru, kroz brza povećanja njihovih primanja, pomoglo bi se da lakše podnesu povećane troškove života i inflaciju. Istovremeno, barem dijelom, zaustavio bi se odlazak kvalificirane radne snage iz BiH što je sve veći problem u cijeloj BiH – navodi se u pismu.

UPFBiH i SSSBiH podsjećaju kako su, bez opravdanih razloga, izgubljena dva mjeseca ove poslovne godine, a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima te se i dalje nastavlja trend demotiviranostivi i odlaska radnika iz BiH zbog niskih primanja i nestimulativnih uvjeta rada.

Faktor.ba

Podijeli objavu