Naslovnica DRUŠTVO Možete li u mirovinu sa samo 15 godina radnog staža?

Možete li u mirovinu sa samo 15 godina radnog staža?

Podijeli objavu

Kako bi dobili  starosnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je ispuniti jedan od dva uvjeta, a to je da imate 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža ili da imate 40 godina radnog staža bez obzira na godine života.

Redakciji Faktora više čitatelja se obratilo s pitanjem mogu li u mirovinu s manje staža i godina života i ako može, umanjuje li se mirovina u tom slučaju i koliko.

Prijevremena mirovina se umanjuje

– Radim u administraciji i zaista više ne mogu. Želim se umiroviti. Imam 30 godina radnog staža i 62 godine života. Kad bih otišla u mirovinu, znam da bi bila umanjena, ali pitam se kao i mnogi hoće li mi se s navršenih 65 godina života povećati mirovina na osnovu godina starosti – pita čitateljica.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za Faktor kaže kako žene po Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH u prijevremenu starosnu mirovinu u ovoj godini mogu samo ako imaju 33 godine staža osiguranja i 58 godina života.

Dodaje kako žene mogu ići ranije u mirovinu i to invalidsku ili ako su bile u obrani zemlje, a gdje postoje također propisani uvjeti pod kojima se mogu umiroviti.

– Ne mogu žene u mirovinu sa recimo 30 godina staža i 62 godine života. Kod odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu, u odnosu na nedostajeće godine života, mirovina se umanjuje za četiri posto godišnje.

Ta prijevremena mirovina neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla s 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim mirovinama.

Smisao umanjenja mirovina obeshrabriti ljude da odu ranije u prijevremenu mirovinu. Cilj ostanak u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje nakon 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto – govori Kvesić.

Kaže da kod rada nakon mirovine može doći do izmjene mirovine jer osoba može zbog dodatnih godina staža tražiti novi obračun mirovine.

– Oni koji imaju 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života, mogu i raditi i primati mirovinu. Na početku 2018. nije mogao nitko, kada je počela primjena zakona, ali se to promijenilo – rekao je Kvesić.

U ovoj godini u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu mogu muškarci koji imaju 63 godine života i 38 godina staža osiguranja.

Faktor.ba

Podijeli objavu