Naslovnica BiH Počinje primjena ugovora između BiH i Češke o besplatnom liječenju u hitnim...

Počinje primjena ugovora između BiH i Češke o besplatnom liječenju u hitnim situacijama

Podijeli objavu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je, na 28. redovitoj sjednici, održanoj 22. jula/srpnja 2022. godine, donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o socijalnom osiguranju i Odluku o ratifikaciji Administrativnog sporazuma o provedbi Ugovora o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Češke Republike, koji su potpisani 18. svibnja 2021. godine u Sarajevu.

Navedeni akti su objavljeni u “Službenom glasniku BiH- Međunarodni ugovori”, br. 8/22, a nakon razmjene instrumenata o potvrđivanju dvaju država, isti se provode od 1.ožujka 2023 godine.

U cilju pripreme za provedbu ugovora u oblasti zdravstvenog osiguranja održani su pregovori između organa za vezu Bosne i Hercegovine i Češke Republike, od 20 -22.3.2023 god. u Pragu, Češka. Tijekom pregovora postignuta je suglasnost o sadržaju tiskanica potrebnih za provođenje Ugovora.

Na inicijativu češke strane, radi ostvarenja prava čeških osiguranika, bosanskohercegovačka strana izrazila je spremnost da zaključi sporazum o važenju Europske kartice zdravstvenog osiguranja tijekom privremenog boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine na jednom od slijedećih sastanaka. Obje strane izrazile su zadovoljstvo što je cijeli sastanak protekao u atmosferi otvorene suradnje i međusobnog uvažavanja.

Podijeli objavu