Naslovnica DRUŠTVO Prije 19 godina kod Mostara se srušio zrakoplov u kojemu je poginuo...

Prije 19 godina kod Mostara se srušio zrakoplov u kojemu je poginuo Boris Trajkovski

Podijeli objavu

Na Matića brdu između Mostara i Stoca u nedjelju je obilježena 19. godišnjica smrti Borisa Trajkovskog, bivšeg predsjednika Sjeverne Makedonije, koji je na ovom lokalitetu tragično izgubio život u zrakoplovnoj nesreći.

Cvijeće na mjestu pogibije položila su između ostalih i izaslanstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjeverne Makedonije. U ime Vijeća ministara obilježavanju je nazočio ministar sigurnosti Nenad Nešić – piše Dnevni.ba.

– Želim podsjetiti da je gospodin Trajkovski bio prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njezinih naroda. Čovjek koji je želio dobro svojoj zemlji, ali i cijeloj regiji. Svoj radni vijek kao predsjednik Sjeverne Makedonije posvetio je širenju prijateljstva u regiji. Prijateljstvo između Bosne i Hercegovine traje i trajat će zauvijek. Želimo da mu se osim obilježavanja danas i zahvalimo, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U ime Vlade Sjeverne Makedonije na Matića brdu pojavio se također ministar sigurnosti – Oliver Spasovski, koji je također istaknuo prijateljstvo dviju zemalja, koje se kako je rekao, između ostalog vidi i svake godine na obilježavanju stradanja Borisa Trajkovskog. Prisjetio se i članova zrakoplovne posade, koji su također stradali zajedno s njim.

– Oni su nesretno stradali na ovom mjestu. Kao i svake godine imamo i ovog puta podršku bratske Bosne i Hercegovine da se prisjetimo svega što je Trajkovski napravio. Bio je čovjek univerzalnih vrijednosti koji je radio na miru i ljubavi ne samo za svoju, već i za sve zemlje u regiji. Posebno hvala kolegi nenadu Nešiću i prijateljima iz Bosne i Hercegovine i Grada Mostara koji ga se zajedno sa nama prisjećaju, i njega, kao i njegovih suradnika. Hvala i vama što ste ovdje i što prenosite naše poruke, izjavio je Spasovski.

Unatoč dvije službene istrage, i danas postoje kontroverze u vezi s padom zrakoplova “Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB”, između Mostara i Stoca. Dan poslije, u jutarnjim satima, potvrđen je pronalazak zrakoplova i tijela stradalih, ali su novinarima uskraćeni pristup i relevantne informacije.

Trajkovski se prije tragedije smatrao osobom koja je u “dogovoru s međunarodnom zajednicom stajala iza promjene makedonske političke i društvene realnosti”.

Dnevni.ba

Podijeli objavu