Naslovnica KULTURA FOTO: Bećarac i ganga u Mohaču (Mađarska) zahvaljujući HKUD-u sv. Marko Vionica

FOTO: Bećarac i ganga u Mohaču (Mađarska) zahvaljujući HKUD-u sv. Marko Vionica

Podijeli objavu

Proteklog vikenda članovi HKUD sv. Marko Vionica sudjelovali su na pokladnom godišnjem festivalu u Mohaču (Mađarska).

Društvo iz Vionice bilo je dio kulturnog programa festivala te se predstavilo publici izvedbom običaja sjela i čupanja vune uz bećarac, gangu, brojke i igrama zapadne Hercegovine.

Nakon uspješnog predstavljanja svoga mjesta članovi su uživali u raznim gurmanskim specijalitetima, upoznali se s narodnim običajima grada Mohača, uživali u povorci više tisuća Buša, obilasku šarolike ponude narodnih rukotvorina i drugih zanimljivih stvari. Festival je zaštitni simbol grada i način obilježavanja velikih povijesnih događaja. Upisan je na UNESCOV popis nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.

Busojaras ili pohod Buša je karnevalski festival kojim se obilježava kraj zime, a radi se o Hrvatima, Šokcima, koji su početkom 17. stoljeća iz Slavonije i Baranje doselili u Mohač i okolicu.

Kostimi Buša iako pomalo zastrašujući simboliziraju duhovnu preobrazbu, a buka koju stvaraju čegrtaljke, klepetuše i ostali instrumenti protjeruje zlo i tjera zimu. Osim strašnih buša postoje i lijepe, odjevene u žensku narodnu nošnju, a lice im je pokriveno velom.

HKUD sv. Marko iz Vionice je, kao i bezbroj puta do sada, predstavio kulturu i običaje svoga kraja u najboljem izdanju.

Novi susret najavljuju za 1. travnja u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” na HRT-u.

Kako je izgledao prošli nastup na nacionalnoj televiziji pogledajte u videu ispod:

Brotnjo.info

Podijeli objavu