Naslovnica BiH Kvadrat stana koštat će 10.000 KM!

Kvadrat stana koštat će 10.000 KM!

Podijeli objavu

Kao i sve ostalo, i cijene nekretnina skočile su u nebo. Danima se već po društvenim mrežama dijele oglasi o prodaji stanova u Sarajevu uz komentare o precijenjenosti.

Tako je „Avaz“ objavio jedan od oglasa, a riječ je o stanu od 39 kvadrata koji se prodaje za 155.000 KM. Nije čak ni riječ o novogradnji, jer je u oglasu navedeno da je renoviran prije osam godina.

Istovremeno, Agencija za statistiku BiH objavila je kako je prosječna cijena prodanih novih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 2.419 KM po kvadratu, što se ne poklapa sa stanjem na terenu.

Kako je za „Avaz“ rekao Haris Kadić iz Agencije za nekretnine, ovo tržište ne popušta u potražnji i prodaji.

– Ljudi kupuju nekretnine po cijenama koje su daleko veće od standardnih prosjeka koji su bili u posljednje dvije godine. To su činjenice s terena, tržište nekretnina živi. Isto tako, nedostaje stanova na kvalitetnim lokacijama s kvalitetnim sadržajima – kaže Kadić, stavljajući naglasak na Sarajevo.

Kažem kako je malo vjerojatno da netko u glavnom gradu BiH može pronaći stan u novogradnji za 2.500 KM po kvadratnom metru. Među jeftinijima smatraju se nekretnine koje koštaju više od 4.000 KM, dok u pojedinim dijelovima grada cijena kvadrata dostiže i do 8.000 KM.

– Kada su u pitanju stara gradnja, najvažnije se pozicionirati na mikrolokaciju. Sada imate stanove u starogradnji u izvornom stanju i kreću se od 2 do 4 tisućw KM, a opet renovirane stanove imate od 2.500 ili 2.800 pa do 5.000 KM u istim tim zgradama. I kupci se prije odlučuju da kupe dobro renoviran stan u zgradi staroj 50 godina nego današnju novogradnju – istakao je Kadić.

Dodao je kako se nije dogodio rast kamatnih stopa.

– To tjera ljude da kupuju, a što je opravdano za Sarajevo kao glavni grad BiH koji oskudijeva stambenim fondom. A kad dobijemo baš kvalitetne stanove, široki haustori, garaže, liftovi, spa, bazeni u zgradama, tada će cijene biti 5.000 eura po kvadratu. A dogodit će se da dođe investitor koji će napraviti takvu zgradu. Nismo daleko od toga. Sve je to opravdano i geografskom pozicijom, političkom i ekonomskom slikom grada Sarajeva. I to govorim samo o ravnom dijelu Sarajeva – naglasio je Kadić.

Avaz.ba

Podijeli objavu