Naslovnica GOSPODARSTVO Evo koliko je iznosila potrošačka košarica u siječnju i koji je grad...

  Evo koliko je iznosila potrošačka košarica u siječnju i koji je grad najskuplji

  Podijeli objavu

  Potrošačka košarica za mjesec siječanj tekuće godine iznosila je skoro 3.000 KM. Zanimljivo, prema izračunu struke, Mostar je najskuplji grad u Bosni i Hercegovini.

  Kada je ovaj grad u pitanju, neki su proizvodi u odnosu na Sarajevo, Zenicu ili Banju Luku skuplji i za marku. Mjesečna karta za gradski prijevoz u Sarajevu je 53 marke, Mostaru 50,50, Zenici 45, Tuzli 52. U Mostaru je i taksi-start najskuplji.

  Ekonomski stručnjaci pojašnjavaju kako svaka lokalna sredina ima određene tržišne odnose, a to podrazumijeva i cijene, a Mostar je, kažu, turistička destinacija.

  – Uglavnom gdje imate dosta turista, razvijen turizam i gdje se grad primarno oslanja na turizam to se obično veže za visoke cijene. To je slučaj bilo gdje drugo u svijetu. Druga bitna stvar je da kada promatramo industrije, pogotovo prerađivačke, uglavnom su locirane sjevernije – navodi ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

  Iz Udruge Futura pojašnjavaju kako se posljednjih deset godina u javnost plasira informacija da su Mostar i Široki Brijeg najskuplji za život u Bosni i Hercegovini, što je naglašavaju dijelom opravdano, ali i nije.

  – Da bi se dobila cijena nekog proizvoda uzima se statistička sredina svih istih tih proizvoda različitog brenda na policama. U Mostaru, Širokom Brijegu i još mnogima gradovima u Hercegovini imamo na ponudi više proizvoda tog brenda pa čak i onih malo skupljih koje ne možemo naći u Bosni i Hercegovini – pojašnjava Marin Bago, predsjednik Udruge Futura.

  Tako, na primjer, rižu određenog stranog proizvođača nećemo naći na policama u Zenici, zbog čega, prema statistici se dobije da je riža u Mostaru skuplja, što nije točno, poručio je Bago.

  Dodaje kako Mostar na ponudi ima više proizvoda i kada se računa srednja vrijednost ispada da je grad skuplji. I kada sve zbrojimo i oduzmemo, rezultat ostaje isti – Mostar jest najskuplji u Bosni i Hercegovini.

  Avaz.ba

  Podijeli objavu