Naslovnica CRKVA Pavičić o novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Kutleši: Ne dolazi na ugodnu poziciju

Pavičić o novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Kutleši: Ne dolazi na ugodnu poziciju

Podijeli objavu

Pričalo se o tome jako dugo, posljednjih dana intenzivno, rekao je za Večernji TV Darko Pavičić komentirajući imenovanje Dražena Kutleše nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije objašnjavajući kako koadjutor znači s pravom nasljedstva, što znači da će Kutleša naslijediti Josipa Bozanića nakon što on ode u mirovinu.

– Kardinal Bozanić za nešto više od godinu dana navršit će kanonsku dob od 75 godina kada može podnijeti zahtjev za umirovljenje i vjerojatno će ga u nekom kratkom vremenu Papa i prihvatiti – rekao je Pavičić. Smatra kako će se to razdoblje iskoristiti da se mons. Kutleša pripremi i uvede u službu.

– Zagreb je kardinalsko sjedište i onaj tko dođe za zagrebačkog nadbiskupa u pravilu bi i trebao biti imenovan kardinalom. Kardinal je biskup rimske crkve, to je počasna titula i to će se vjerojatno dogoditi nadbiskupu Kutleši – rekao je Pavičić dodajući kako bi se moglo dogoditi i prije nego što Bozanić ode u mirovinu jer je Kutleša ugledan i poznat u Vatikanu. Rekao je i kako bi se onda moglo dogoditi da Zagreb u jednom trenutku ima dva kardinala.

Na pitanje što će biti s Josipom Bozanićem, Pavičić je rekao da u ovakvim situacijama nadbiskupi idu u mirovinu.

– Oni dobivaju titulu nadbiskupa u miru, on ostaje kardinal. On će biti ovdje i imat će više vremena i moći će obilaziti župe, služiti mise sa župnicima – objasnio je.

Želimir Puljić zadarski je nadbiskup u miru, a on je postavljen za apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije.

– On će biti privremeni upravitelj dok se ne imenuje novi nadbiskup. I tu su se mogla čuti neka imena, postoje neki kandidati. Ja sam čuo za mons. Juru Bogdana da bi se mogao vratiti doma, on je iz Splita. U svakom slučaju Split će dobiti nekog već zaređenog biskupa, pravilo je da se tako velike nadbiskupije popunjavaju s već zaređenim biskupima – izjavio je Pavičić.

– Mi ćemo imati sada prvog nadbiskupa Hercegovca na Kaptolu. Mislim da Hercegovina slavi. A zanimljivo je i da će Hercegovac biti i u Splitu jer je Puljić također podrijetlom iz Hercegovine – kazao je Pavičić.

Kutlešu je opisao kao ”uredno složenog čovjeka”. Osnovnu školu završio je u Tomislavgradu, otišao u sjemenište, završio u Sarajevu Visoki teološki fakultet, došao na Bogoslovni fakultet u Zagrebu i nakon toga u Rimu doktorirao pravo.

– On je crkveni pravnik. Pet godina je bio u jednoj vrlo važnoj kongregaciji za biskupe u Rimu. Koliko ga ja poznajem, on je miran čovjek, razborit i elokventan… ne zalijeće se, ne istrčava nigdje. Dosta je suzdržan. Rekao bih da je nacionalno osviješten – rekao je.

– Pripada tradicionalnoj struji, neće tu biti nekih iskakanja – rekao je dodajući da bi liberalnija struja mogla biti u povučenijoj poziciji.

Rekao je da je vrlo važno kako će ga dočekati zagrebački kler.

– Bozanića nisu dočekali sa simpatijama i to je jako loše. Zbog toga se on zatvorio i izolirao. Bilo bi dobro da ga dočekaju otvorenije i da se ne mora hrvati s nekim duhovima – prokomentirao je Pavičić dodajući da je puno posla oko kadroviranja i materijalnih zahtjeva oko obnove katedrale i nadbiskupskog dvora.

– U svakom slučaju ne dolazi na ugodnu poziciju – objasnio je.

Večernji List

Podijeli objavu