Naslovnica GOSPODARSTVO 1,5 milijuna dolara za startup Broćanke Matije Nakić!

  1,5 milijuna dolara za startup Broćanke Matije Nakić!

  Podijeli objavu

  Farseer, hrvatski startup na čijoj digitalnoj platformi za brzo financijsko planiranje rade PBZ, InterCapital, Plinacro i Hrvatska lutrija, primio je investiciju od 1,5 milijuna dolara.

  Vodeći ulagač je VC fond iz Silicijske doline Apertu Capital, koji ulaže u deeptech startupe. Poznat je po investiciji u Anacondu, jedan od najpopularnijih data science alata na svijetu.

  U rundi je sudjelovalo i hrvatsko investicijsko društvo SQ Capital, poznato po zajedničkoj investiciji s Matom Rimcem u jedan domaći startup, te dio zaposlenika Farseera, njihovih partnera i klijenata. Od poznatijih poslovnih anđela, u Farseer, jedan od NovacHR TOP25 startupa za pratiti u 2023. godini, dosad su uložili suosnivač Repslyja Marko Kovač, suosnivač FIVE-a Viktor Marohnić i bivši direktor marketinga Candy Crush Sage Angus Lovitt.

  Broćanka Matija Nakić, suosnivačica i direktorica Farseera kaže da trenutno traje nuklearna zima za startupe koji žele prikupiti kapital.

  – Nismo očekivali da ćemo moći dići toliko veliku rundu, ali čim smo najavili da prikupljamo investiciju SQ Capital, koji je investirao u nas u predsjemenskoj rundi, odmah nas je podržao – kaže Nakić.

  Dodaje da su na kraju imali više interesa od iznosa koji su planirali prikupiti. Uz zadovoljstvo što imaju jaku lokalnu podršku ulagača, kaže da je važno i što im je vodeći investitor američki fond. To, kako tumači, znatno povećava šanse da u idućoj rundi dobiju ulaganje iz SAD-a, a tamo su ulagači izdašniji nego u Europi.

  Ivan Jurišić, suosnivač i član Nadzornog odbora SQ Capitala da im je ukupna investicija u Farseer dosad najveće pojedinačno ulaganje u neki hrvatski startup.

  – Osnivački tim Farseera upoznali smo 2020., kad im je proizvod bio u “grubljoj” inačici, ali je vrijednost koju je donosio za klijenta bila očita i jasno definirana. Kao i kod svakog ulaganja, trebalo je procijeniti sposobnost i motiviranost ekipe iza projekta da predstavljeno i isporuči, a po tome ova odluka o investiciji bila je jedna od lakših – kaže Jurišić.

  Navodi da je SQ Capital dosad uložio više od 800.000 eura u desetak startupa. Sve investicije napravljene su u kombinaciji privatnih investicija i onih putem fondova kojima društvo upravlja.

  Farseer su prije deset godina zamislili Matija Nakić, Luka Mijatović, Zrinko Dolić i Matej Trbara. Inicijalna ideja bila je pronaći lakši način planiranja od analize ogromnih i složenih Excel tablica. Danas se Farseer hvali da je kroz njegovu cloud platformu planiranje moguće raditi 300 puta brže nego u Excelu, jer automatizira 90 posto posla koji se prije radio ručno.

  Investicijski plan
  Unazad dvije i pol godine Farseer je počeo s komercijalnim radom. Na njegovoj cloud platformi svoje planiranje radi 30 velikih kompanija u Hrvatskoj i Europi. Prihod po licenci (ARR) skočio im je lani za 3,8 puta u odnosu na godinu prije, dok je tim porastao na 17 zaposlenika.

  Nakić kaže da im je s novom investicijom plan automatizirati platformu kako bi se na nju korisnici mogli sami prijavljivati i sve raditi sami. Trenutačno prebacivanje klijenata iz Excel tablica na Farseer radi njihov tim.

  – Kako bi korisnicima omogućili samostalno priključivanje i početak korištenja naše platforme, gradit ćemo predloške financijskih modela i data connectore – kaže Nakić.

  Navodi da će uskoro izbaciti novu, napredniju verziju Farseerove platforme, koja će omogućiti računanje desetaka milijuna ćelija s podacima u realnom vremenu. Pojašnjava da će im sve to omogućiti i da se brže šire tržišno. Kreću u izgradnju partnerske mreže u srednjoj i istočnoj Europi, ali očekuju da će dobiti i prve globalne korisnike.

  – Očekujemo da će ‘self-serve‘ verzija našeg proizvoda dovesti i manji broj globalnih klijenata već prije kraja 2023. godine – kaže Nakić.

  Jutarnji.hr

  Podijeli objavu