Naslovnica DRUŠTVO Poznato kad umirovljenici mogu očekivati novo povećanje mirovina

Poznato kad umirovljenici mogu očekivati novo povećanje mirovina

Podijeli objavu

Umirovljenici u Federaciji BiH dobili su uvećane siječanjske mirovine za 11,1 posto. To uvećanje je uslijedilo nakon što je Federalna vlada dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Federalnog zavodaMIO o akontativnom usklađivanju mirovina za taj postotak počevši od siječnja ove godine.

Praktično, umirovljenicima se, usljed teške ekonomske situacije, izašlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovu redovitog usklađivanja, koje se, prema Zakonu o MIO, vrši svakog 15. travnja u godini.

Budući da su projekcije takve da bi postotak po osnovu redovitog usklađivanja u travnju trebao biti 15,6 posto, a za što je predviđeno 450 miliona KM, umirovljenici će, definitivno, u svibnju dobiti iznose veće od trenutnih 11,1 posto.

Paralelno s tim, uz travanjsku mirovinu bit će im retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto.

To je potvrdio i Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO, podsjetivši na to da je zakonska obveza redovito usklađivanje mirovina sredinom travnja.

– Činjenica je da se projekcije odnose na 15,6 posto, međutim, u kojem postotlu će točno umirovljenici dobiti uvećane mirovine nakon redovitog usklađivanja, bit će poznato nakon što Zavod za statistiku dostavi podatke rasta cijena i bruto društvenog proizvoda za proteklu godinu. Svakako to će biti veće od trenutnih 11,1 posto, kako je to izračunato prema akontativnom modelu – rekao je Kvesić.

Praktično, ako u travnju postotak po osnovu trenutne projekcije ostane 15,6 posto, najniža mirovina će iznositi 515,20 KM.

U travnju će retroaktivno biti nadoknađena razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto, potvrdio je i Redžo Mehić, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

Mehić je potvrdio da će već u lipnju, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, umirovljenici tražiti i izvanredno usklađivanje mirovina.

Kako se vrši izvanredno usklađivanje
Kada je riječ o izvanrednom usklađivanju mirovina, Federalna vlada može jedanput tijekom godine to izvršiti ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu FBiH.

Prošle godine mirovone su po osnovu izvanrednog usklađivanja bile uvećane za samo 3,5 posto, što su umirovljenici ocijenili diskriminatornim.

Avaz.ba

Podijeli objavu