Naslovnica DRUŠTVO Broćanska zajednica Zagreb proslavila trideset godina djelovanja

Broćanska zajednica Zagreb proslavila trideset godina djelovanja

Podijeli objavu

Broćanska zajednica Zagreb proslavila je trideset godina postojanja i djelovanja na Broćanskoj večeri održanoj 10. veljače u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Od svoga osnutka Broćanska zajednica nastoji povezivati ljude koji korijene vuku iz Brotnja i zajedno s prijateljima plodonosno djelovati u svim područjima društvenog života, a prva Broćasnka večer, na kojoj se okupljaju Brotnjaci koji žive u Zagrebu, žitelji iz svih dijelova općine Čitluk te uzvanici i prijatelji, održana je 2008. godine.

Inače, Broćanska zajednica Zagreb ulaže mnogo truda u zaštitu i promicanje povijesnih, kulturnih, gospodarskih i svih ostalih vrijednosti Brotnja, a zapažene rezultate ima i u humanitarnom radu i pružanju pomoći studentima.

Pozdravivši sve nazočne i zaželjevši im dobrodošlicu, Mario Vučić, predsjednik Broćanske zajednice, kazao je kako se proslava ranije nije mogla organizirati zbog pandemije i da su svi članovi s radošću dočekali vrijeme u kojem je moguće organizirati lijepu proslavu.

Zagreb nam je dao dom, ali naš zavičaj nam je uvijek u srcu

Moji prethodnici, od gospodina Solde pa kasnije gospodina Martinca i gospodina Medića zapravo su nas koji trenutno vodimo Broćansku zajednicu zadužili da i dalje nosimo poruke koje nose Brotnjaci u svojim srcima, koje nose u svojim mislima i koje odašilju svojim znanjem i djelovanjem, a ono što je najvažnije su naše temeljne vrijednosti. Svi ti ljudi, u ratno vrijeme kada se osnivala ova zajednica, doista su imali veliku odgovornost i nama su ostavili veliki zalog za buduće aktivnosti. Danas mi koji vodimo ovakve zajednice i koji u njima djelujemo imamo potpuno drugačije uloge. Mi danas moramo graditi društvo koje se temelji na obrazovanju, izvrsnosti i, prije svega, na humanom odnosu prema čovjeku. Posebno me veseli da su večeras ovdje s nama i naši Brotnjaci iz Brotnja i da možemo odaslati poruku zajedništva i bogatstva koje nosimo kao Brotnjaci – poručio je Vučić uz napomenu kako nije lako živjeti u BiH te kako se nada da su u napravljeni važni iskoraci za bolji položaj Hrvata u BiH.

U svom obraćanju predsjednik Broćanske zajednice osvrnuo se i na ulogu Brotnjaka u Zagrebu.

– Brotnjaci u Zagrebu su vrijedni ljudi koji u gospodarstvu, obrazovanju, sportu i ostalim područjima doprinose razvoju ovoga grada. Zagreb nam je dao dom, ali naš zavičaj nam je uvijek u srcu. Naš zavičaj nam je dao neupitne životne vrijednosti. Svake godine smo imali izvrsnu podršku Grada Zagreba, ne samo u financijskom smislu, nego su, između ostalog, predstavnici Grada bilo ovdje s nama. Nažalost, po prvi put od kada imamo Broćansku zajednicu nemamo predstavnike Grada Zagreba. Nije to lijepa poruka za nas koji se borimo, trudimo i stvaramo vrijednosti u ovome gradu. Moram reći, bez obzira na različitosti, da oni koji danas vode Grad moraju shvatit da imamo iste vrijednosti kada govorimo o čovjeku i da smo i mi građani ovoga grada. Naše vrijednosti temelje se na kršćanskim korijenima, a vrijednosti koje svakodnevno zastupamo, a baštinimo ih iz našega Međugorja i od našega fra Didaka Buntića, moraju biti prepoznate. Nadam se da ćemo ih idućih godina vidjeti ovdje sa nama. Važna poruka našeg večerašnjeg druženja je zajedništvo te da Hrvati iz Brotnja, ali i cijele Hercegovine, mogu puno dati i daju Hrvatskoj i gradu Zagrebu – kazao je Vučić i još jednom iskazao zahvalu svima koji su vodili i stvarali Zajednicu te zahvalu suradnicima na uloženom trudu i gostima na dolasku.

Općina Čitluk nastavit će podržavati djelovanje Broćanske zajednice

Zajedništvo svih Brotnjaka potvrđeno je dolaskom na Broćansku večer članova HKUD Brotnjo, HKUD Didak, HKUD sv. Marko Vionica, Broćanskih bećara, čelnika Općine Čitluk i brojnih žitelja naše općine.

Iskreno čestitam Broćanskoj zajednici na svemu onome što radi od svog osnutka na povezivanju Brotnjaka sa svojim korijenima. Zahvaljujem svima onima koji su u proteklih trideset godina dali svoj doprinos kako bi Broćanska zajednica u Zagrebu postigla rezultate koje je postigla. Poznato je da se Brotnjaci radišni i plemeniti ljudi, što se potvrđuje u svim krajevima u kojima žive i rade, a vidimo da je tako i u Zagrebu. Večeras su ovdje sa nama i brojni prijatelji koji će s ove večeri ponijeti lijepe uspomene, što me posebno veseli. Moram kazati kao u našemu Brotnju radimo na izgradnji infrastrukture i stvaranju boljih uvjeta za život te koristim ovu prigodu da se zahvalim Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na potpori koju daju našim projektima, a hvala im i na zalaganjima za bolji položaj hrvatskog naroda u BiH – istaknuo je Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk i naglasio kako će Općina Čitluk nastaviti podržavati rad Broćanske zajednice te poželio vodstvu i svim članovima uspješan rad.

Lijepim željama pridružila se i gospođa Zdenka Bušić, izaslanica Predsjednika Sabora Republike Hrvatske.

Lijepo vas je vidjeti ovako okupljene nakon godina obilježenih pandemijom korone. Vidim da ste se poželjeli jedni drugih. Želim vas pozdraviti u ime Sabora Republike Hrvatske, u ime Predsjednika gospodina Jandrokovića i naravno u svoje osobno ime. Lijepo je vidjeti na koji način se družite, koje dobre namjere imate i što sve radite u ovoj vašoj zajednici. Moram reći da imate jako dobre uzore, u vašemu Brotnju rodio se veliki sin, fra Didak Buntić. Bilo bi dobro da se svakodnevno prisjećamo njegovih djela i djela koja su slijedila iza njega te svega onoga što nas je poučavao i naučio. Želim da vi tako nastavite djelovati i raditi jer toliko je plemenitosti, toliko je dobrote, toliko je ljubavi i toliko je uzora ostavi taj čovjek da jednostavno možemo živjeti na njegovoj baštini – kazala je gospođa Bušić.

Uručena priznanja zaslužnim Brotnjacima i priznanje za promociju Brotnja

Na slavljeničkoj večeri Broćanska zajednica dodijelila je dva „Priznanja zaslužni Brotnjak“ i priznanje za promociju Brotnja. Predsjednik Zajednice Mario Vučić, za zasluge u stvaranju zajednice te u njenom sveukupnom radu, ali i za promicanje Brotnja kroz svakodnevni poslovni i privatni život, uručio je Priznanja zaslužni Brotnjak gospodinu Tomislavu Mediću i gospodinu Konradu Škegri, dok je priznanje za promociju Brotnja uručeno prof. Josipu Vrbanecu, donedavnom ravnatelju Glazbene škole Pavla Markovca koja je dugogodišnji sudionik manifestacije Didakovi dani.

Dobitnici priznanja nagrađeni su dugotrajnim pljeskom, a posebno srdačno i s mnogo veselja sudionici Broćanske večeri dočekali su nastup Mate Bulića. Uz Matu Bulića u zabavnom dijelu večeri nastupila su ranije spomenuta broćanska kulturno-umjetnička društva i glazbeni sastavi, a okupljene na Broćanskoj večeri također su zabavljali Frane Pehar, Renata Končić – Minea i Total bend.

Citluk.ba