Naslovnica GOSPODARSTVO Litar dizela u Republici Srpskoj košta od 2,68 do 2,79 KM

  Litar dizela u Republici Srpskoj košta od 2,68 do 2,79 KM

  Podijeli objavu

  Na radost vozača, cijene goriva u Republici Srpskoj jučer su pale i do 15%, a mnogi se nadaju da ovo neće biti kraj pojeftinjenjima, iako to ovisi od brojnih faktora.

  Naime, sada se cijene dizela kreću između 2,68 do 2,79 KM, dok se benzin na crpkama prodaje od 2,39 do 2,57 KM.

  Ove cijene potvrdio je za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske. “Došlo je do pada cijenu u prosjeku za 10 do 15 feninga”, rekao je on.

  Iako je gorivo proteklih tjedana išlo prema gore, unazad nekoliko dana je došlo do pojeftinjenja, te se sada može reći da su se cijene vratila na staru vrijednost, prije zadnjih poskupljenja. Na većini crpki juče su se mogle vidjeti niže cijene nego dan prije, te u skladu s tim, sada litar dizela košta oko 2,7 KM, a litar benzina oko 2,5 KM.

  Edhem Bičakčić, stručnjak za energente, naveo je da se tačan razlog ovog pada cijena još ne zna.
  “Cijene naftnih derivata, pa i goriva u Bosni i Hercegovine ovise od tržišne cijene u Europi, a tržišna cijena u Europi ovisi od ponude i potražnje”, kazao je Bičakčić.

  Nije ovo jedino što utiče na krajnju cijenu goriva na crpkama, jer pored ovog, kako objašnjava, utjecaj ostavljaju i efekti provođenja embarga na rusku naftu, te i ostale aktivnosti koje sprovodi Europska unija.

  “Sve ovo se izravno oslikava na tržište”, naglašava on.

  Kaže kako smanjenje cijena nije moglo doći u boljem trenutku, dovodeći ovo u vezu sa niskim temperaturama koje su zahvatile većinu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

  “Izgleda kako je netko na tržište izbacio povećane količine ovih derivata koje su rezultirale smanjenjem cijene. U svakom slučaju pozitivna stvar”, kaže Bičakčić.

  Kako naglašava, ako bi došlo do toplijih dana, moglo bi se očekivati dodatan pad cijena, ali pod uvjetom da nešto drugo ne bi utjcalo na tržište. Iako je cijena goriva niža unazad nekoliko dana, ako usporedimo ovo razdoblje s istim prošle godine, vidimo da je i dalje cijena goriva veća za oko 30 do 40 pfeninga.

  “Razlog skupljeg goriva, odnosno svih naftnih derivata je svakako rat u Ukrajini, a nakon toga embargo na ruski plin i naftu. Ovo je izravno utjecalo na cijene na tržištu”, kaže Bičakčić.

  Nezavisne novine

  Podijeli objavu