Naslovnica POLJOPRIVREDA Poljoprivrednici traže isplatu 164 milijuna KM do kraja mjeseca

Poljoprivrednici traže isplatu 164 milijuna KM do kraja mjeseca

Podijeli objavu

Udruge poljoprivrednih proizvođača u FBiH trebale bi do kraja tjedna održato sastanak u Bihaću na kojem bi usuglasili stavove kada je u pitanju njihov odnos prema odluci Vlade FBiH da im se na ime poticaja u 2023. godini dodijeli 164 milijuna KM.

Poljoprivrednici su inzistirali da im budu dodijeljena 204 milijuna KM što bi iznosilo 3,2% od ukupnog iznosa Proračuna FBiH, a to je minimum što, prema njihovim riječima, predviđa zakon.

Spominjane su najave masovnih prosvjeda, pa i blokada prometnica u FBiH, ali se čini da poljoprivrednici odustaju od tih radikalnih mjera. Međutim, sada imaju novi zahtjev.

– Trebali smo prošloga tjedna imati sastanak u Tuzli, ali smo prolongirali za novi tjedan u Bihaću. Naš osnovni zahtjev prema vlastima bit će raspodjela 164 milijuna KM na ime poticaja do kraja veljače. Proljetna sjetva počinje već u ožujku, a ako ne budemo dobili novac do tada, to će imati negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače. Bit će kasno. Što se tiče eventualnih prosvjeda ili blokada prometnica, vidjet ćemo kakav je stav o tome ostalih udruga – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH.

Dodao je kako proizvođači mlijeka još čekaju poticaje za četvrti kvartal 2022. godine.

Podijeli objavu