Naslovnica GOSPODARSTVO Želite li sami sebi uplaćivati radni staž? Evo koliko to mjesečno iznosi…

  Želite li sami sebi uplaćivati radni staž? Evo koliko to mjesečno iznosi…

  Podijeli objavu

  Čest problem radnika u Federaciji je da nemaju radnog staža jednako godinama rada.

  Naprimjer, izbjegavajući zakonske obveze poput prijavljivanja radnika i redovitog uplaćivanja staža, mnogi poslodavci pribjegavaju uposlenike držati godinama na ugovoru o djelu ili jednostavno “na crno”.

  Zbog toga se događa da osobe umjesto za 20 godina kontinuiranog rada u profesiji imaju isto toliko staža, oni imaju nekih desetak godina i nisu rijetki oni koji pitaju mogu li sebi mogu uplaćivati staž kako bi se koliko-toliko približili uvjetima za odlazak u mirovinu.

  U Federalnom zavodu za mirovinsko invalidsko osiguranje za Faktor.ba su rekli kako građani mogu sebi uplaćivati staž.

  – Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2023. godini je 288,83 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu MIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno.

  Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu – rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

  Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda MIO, osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, liječničko uvjerenje i osobnu iskaznicu.

  Kod uplate dobrovoljnog osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao mirovinski, odnosno, redoviti staž.

  U Zavodu MIO FBiH kažu ko se ranije događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi nadomjestili na 15 godina jer to je minimum koji je potreban da se ode u mirovinu sa 65 godina života.

  Za dobrovoljni staž u protekloj godini na mjesečnoj razini trebalo je izdvojiti 259,83 KM, a 2019. godine po 230 KM.

  Faktor.ba

  Podijeli objavu