Naslovnica GOSPODARSTVO Cijena kruha nerealno visoka: Pšenice ima i više nego što je potrebno!

  Cijena kruha nerealno visoka: Pšenice ima i više nego što je potrebno!

  Podijeli objavu

  Kruh ne treba biti skuplji od 1,20 KM naspram cijene pšenice, a oni su ga napuhali….

  Krajem 2022. godine obustavljeno je unaprijed najavljeno poskupljenje brašna u Bosni i Hercegovini, prema kojem bi vreća od 25 kilograma bila skuplja za do četiri marke, a razlog za to je pad cijena nafte na tržištu.

  Iako smo u 2023. godinu ušli s nižim cijenama goriva, one, prema svemu sudeći, u mjesecima koji slijede neće dovesti do pojeftinjenja namirnica u marketima bez reakcije nadležnih institucija.

  Nema najava

  Kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, na policama u trgovinama se može primijetiti da su cijene ulja u blagom padu, dok je cijena brašna ista ona koja je bila u trenutku najavljenog poskupljenja prošle godine.

  Predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić nije optimističan kada je riječ o sniženju cijene brašna. Kako je rekao za Avaz.ba, nema najava o poskupljenju, ali neće doći ni do pojeftinjenja u skorijem razdoblju.

  Ima pšenice

  Bakajlić je naveo kako pšenice ima dovoljno te da je cijena kruha nerealno visoka.

  – Kruh je preskup na osnovu cijene pšenice, mi smo na to apelirali i u razdoblju žetve. Kruh ne treba biti skuplji od 1,20 KM naspram cijene pšenice, a oni su ga napuhali. Cijena je sve veća, a gramaža kruha sve manja – kaže Bakajlić.

  Iz Udruge potrošača su više puta ukazivali na apsurdno ponašanje i konstatirali da je nevjerovatno kako se cijene nafte i goriva prate kada idu prema gore i obvezno koriste kao razlog za poskupljenja, dok se potpuno ignoriraju kada padaju i kada bi, po logici, trebale sniziti i cijene osnovnih životnih namirnica, kao i drugih proizvoda koje svakodnevno koristimo.

  Avaz.ba

  Podijeli objavu