Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Zbogom, kuno! Od ponoći samo euro

  Zbogom, kuno! Od ponoći samo euro

  Podijeli objavu

  Kuna s današnjim danom definitivno odlazi u povijest jer završava dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani, osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.

  Nakon gotovo 30 godina, kuna u ponoć i službeno postaje valuta prošlosti. Novčanicama i kovanicama kune može se plaćati do ponoći, a nakon toga jedino sredstvo plaćanja postaje euro. Na kraju će više od milijardu kovanica kuna i lipa te 500 milijuna novčanica završiti u strojevima za rezanje i taljenje.

  Subotnja kava bila je prilika da se potroše zadnje kune iz novčanika. No većina građana već plaća – eurima. I na tržnicama slično. Građani su većinu kuna ili potrošili ili promijenili. Dvojni optjecaj kuna i eura protekla dva tjedna imao je mnoge prednosti za građane, ali i nedostatke za trgovce i ugostitelje.

  Svi oni koji nisu potrošili kune, mogu ih mijenjati još godinama. U Fini i Pošti, naknada za zamjenu kuna naplaćuje se samo kada je više od 100 novčanica ili kovanica u jednoj transakciji. U bankama naknada nema.

  Cijene će se do kraja godine iskazivati dvojno – u kunama i eurima.

  Još se samo sutra euri mogu podizati na bankomatima bilo koje banke bez naknade, a od ponedjeljka sustav se vraća na staro i gotovinu bez naknade podizat ćemo samo u matičnim bankama.

  Zbog uvođenja eura došlo je do neopravdanog podizanja i zaokruživanja cijena. Kako bi olakšalo građanima, Ministarstvo gospodarstva jučer je od 10 najvećih trgovačkih lanaca zatražilo popis s cijenama 80 artikala. Te podatke trebali bi dostavljati svaka dva tjedna, a bit će dostupni građanima kako bi mogli uspoređivati cijene.

  HRT.hr

  Podijeli objavu