Naslovnica GOSPODARSTVO Sarajevski kiseljak uveo spojeni čep za svoje proizvode

  Sarajevski kiseljak uveo spojeni čep za svoje proizvode

  Podijeli objavu

  Sarajevski kiseljak plasiralo je na tržište još jednu inovaciju koja čuva prirodu: neodvojivi čep na bocama svojih proizvoda.

  Prema procjenama UNDP-a, samo u 2018. godini u BiH se proizvelo oko 150.000 tona plastičnog otpada. Manje od dva posto ovog otpada se reciklira a plastični čepovi najčešće izmiču sustavu za prikupljanje otpada i završavaju u okolišu.

  Europska unija je prije tri godine objavila Direktivu o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Između ostalog, potreban je cirkularni pristup u postupanju s plastičnom ambalažom za jednokratna pića s posebnim osvrtom na čepove jer predstavljaju dodatnu opasnost za okoliš budući da se pojavljuju kao zasebni otpad. Direktiva zahtijeva da čepovi i poklopci ostanu čvrsto pričvršćeni na boce sve dok su u upotrebi, a rok za usklađivanje s ovom odredbom je 2024. godina.

  Sarajevski kiseljak, kao predvodnik trendova izvrsnosti na bh. tržištu, usklađuje se i prije vremena s Direktivom s obzirom da svoje proizvode izvozi i na tržište EU, a održivi razvoj i brigu o okolišu postavlja za jedan od svojih strateških prioriteta.

  Svjesni problema sakupljanja i reciklaže čepova, Sarajevski kiseljak razvio je čep s kojeg se ne lomi sigurnosni prsten, takozvani tethered čep. Spomenuta vrsta čepa ostaje povezana s ambalažom tj. ostaje pričvršćen za bocu. Ovaj pametni dizajn rješava problem povezanosti čepa s bocom tijekom i nakon uporabe proizvoda – priopćeno je.

  Brotnjo.info

  Podijeli objavu