Naslovnica CRKVA VIDEO Izravni prijenos mise zadušnice i ukopa Benedikta XVI.

VIDEO Izravni prijenos mise zadušnice i ukopa Benedikta XVI.

Podijeli objavu

Misu zadušnicu za papu emeritu Benedikta XVI. i obrede u kripti Bazilike Sv. Petra predvodi papa Franjo koji će, također, izreći homiliju.

Prije mise zadušnice s početkom u 9:30 h izneseno je tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. na mjesto slavlja ispred vatikanske Bazilike dok prisutno mnoštvo moli krunicu.

Prema prvotnim informacijama Tiskovnog ureda Svete Stolice, na slavlju sudjeluje više od 120 kardinala, više od 400 biskupa i gotovo 4 000 svećenika. Prisutni su i hrvatski biskupi predvođeni kardinalima Josipom Bozanićem i Vinkom Puljićem.

Očekuje se 100 000 ljudi na Trgu svetog Petra i duž Via della Conciliazione.

Obredi za papu emeritu slijede primjer sprovoda za vladajućeg papu s nekim izvornim elementima te prilagodbama. Prvo čitanje bit će naviješteno na španjolskom, a drugo na engleskom jeziku. Psalam će biti otpjevan na latinskom, a evanđelje na talijanskom jeziku. Zazivi Sveopće molitve bit će pročitani na njemačkom, francuskom, arapskom, portugalskom i talijanskom jeziku.

Na kraju euharistijskog slavlja papa Franjo će predvoditi molitvu preporuke i posljednji pozdrav (Ultima Commendatio i Valedictio). Lijes s tijelom Pape emeritusa bit će potom kroz Baziliku prenesen u kriptu.

Nedjelja.ba

Podijeli objavu