Naslovnica POLITIKA Raspad sustava: Osmorka postala Šestorka, je li upitno formiranje novog Vijeća ministara...

Raspad sustava: Osmorka postala Šestorka, je li upitno formiranje novog Vijeća ministara BiH?

Podijeli objavu

Nakon današnjeg sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a novinarima se obratio predsjednik NES-a Nermin Ogrešević ističući kako su njegova stranka i Stranka za BiH tražili da SNSD povuče sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a te je rekao  kako neće biti dio vlasti na državnoj razini.

Ogrešević je nakon što su sastanak napustili predstavnici NES-a i SBiH rekao da te stranke više neće sudjelovati u radu Osmorke na državnoj razini – prenosi Klix.ba.

“Ekskluzivno da vam kažem da SBiH i NES neće biti većina na državnoj razini. Nije bilo prostora ni kod SNSD-a na današnjem sastanku da se razgovara o nekim pitanjima i eventualno da se dogovore neka rješenja pošto je mišljenje da je sporazum potpisan. U svim dubinskim aspektima problem je bio u komunikaciji i nije bilo dovoljno informacija. Mi smo postavili pitanje donešenog zakona o državnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a i mogućnosti povlačenja”, rekao je predsjednik NES-a.

Mišljenja je da je Osmorka trebala imati četiri ministarstva i rukovodeće pozicije na državnoj razini. Kazao je i kako ostatak stranaka Osmorke sa SNSD-om razgovarao o potpisivanju sporazuma sa Islamskom zajednicom i pitanju bosanskog jezika u institucijama.

“Ovih dana smo razgovarali o političkim temama kada je u pitanju državna razina. Ono o čemu smo mi obaviješteni da je ključno dostignuće je da se pravi ambijent. Mi nismo zadovoljni s potezima koji su povučeni. To je u redu. Kolege i njihove političke stranke mogu imati drugačije mišljenje i možda znaju nešto više. Mi smo dali šansu procesu da se vodi. Rezultat je takav da bi NES i Stranka za BiH mogle nositi taj teret vlasti i odgovornosti pod ovim uvjetima na razini države”, kazao je Ogrešević.

Naglasio je kako ne izlaze iz Osmorke zbog SDA i DF-a kao i da te stranke imaju svoje politike.

“O nasljeđu SDA vladavine smo se izjasnili i oni su imali priliku pokazati rezultate i vrline. Ne radimo ovo proračunato i s tom namjerom. Navikli smo biti u oporbi većinu svog političkog rada. Naš rad je dugoročan i bit ćemo strpljivi i boriti se za rješenja koja su dobra za državu i njezin napredak”, rekao je Ogrešević, prenosi Klix.ba.

Podijeli objavu